Knedle serowe z mąki pełnoziarnistej z truskawkami
Pierwszy raz robiłam knedle z owocami. I od razu porwałam się na takie z mąki pełnoziarnistej, czyli trochę inne w smaku niż te z mąki pszennej. Były dobre. Z ciastem nie miałam żadnego problemu: łatwo się je wyrobiło i później formowało z niego knedle.
Jest to przepis zgodny z metodą Montignaca (potrawa węglowodanowa). Przepis znalazłam u Reve82. Zamiast jagód i jeżyn do środka dałam truskawki, a w miejsce sosu z jogurtu dałam zmiksowane owoce z odrobiną fruktozy. Z podanej ilości składników otrzymałam dwie porcje knedli, takie jak na zdjęciu. Jedną zjadłam od razu, a drugą zamroziłam.
Składniki:
- 250g sera twarogowego chudego 0%
- 2 łyżki mleka odtłuszczonego
- 1 białko
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- płaska łyżeczka soli
- owoce (u mnie truskawki; ale mogą być też np. jagody z łyżeczką fruktozy)
Wykonanie:
Ser rozetrzeć, dodać białko, mleko, sól i mąkę. Zagnieść ciasto (można w miarę potrzeby dolać mleka lub dosypać mąki). Z ciasta uformować wałek i podzielić go na ok.15 części. Każdą część rozwałkować na okrągły placuszek, na środek każdego wyłożyć owoce. Uformować zgrabne kulki i dokładnie je skleić. Gotowe knedle wrzucić do osolonego wrzątku i gotować ok.5-8 minut od wypłynięcia. Podawać np. z sosem truskawkowym. Smacznego :)