Kurczak z dynią i pieczarkami


Przepyszny pomysł na jesienny obiad. Przepis na tego kurczaka pochodzi z Kwestii Smaku. Może na moim zdjęciu tego nie widać, ale jest to naprawdę rewelacyjne danie. Kurczak połączony z kawałkami dyni, podsmażonymi pieczarkami i kremową śmietanką. Spróbujcie, a na pewno nie pożałujecie :)

Danie dodaję do Festiwalu Dyni 2012.

Zdjęcie - Kurczak z dynią i  pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • 2 duże pojedyncze piersi kurczaka
  • 700 g dyni (zważonej ze skórą);  około 450 g samego miąższu
  • 300 g pieczarek
  • 1 nieduża cebula (dałam dwie)
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • 125 ml śmietanki kremowej 30%
  • 1 łyżka listków świeżego tymianku (lub 1/2 łyżeczki suszonego) - u mnie spora szczypta suszonego własnoręcznie tymianku, który dostałam od mojego taty
  • 3 łyżki mąki
  • 2 i 1/2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Wykonanie:

Kurczaka umyć, pokroić na mniejsze kawałki. Oprószyć je solą, świeżo zmielonym pieprzem, dodać tymianek i 1 łyżkę oliwy. Dokładnie wymieszać. Następnie dodać 2 łyżki mąki i dokładnie obtoczyć w niej filety, odstawić. Dynię pokroić na kilka mniejszych kawałków. Obkroić ze skóry, wyjąć pestki. Miąższ pokroić w kostkę. Pieczarki pokroić na kawałki (np. plasterki lub ósemki). Cebulę pokroić w kosteczkę. W szerokim garnku roztopić 1 łyżkę masła. Podsmażyć na nim na większym ogniu mięso (przez około 2 minuty z obu stron bez mieszania, aż od spodu lekko się zrumienią). Gotowe wyjąć na talerz.  Do tego samego garnka wlać 1 łyżkę oliwy i wrzucić pieczarki oraz cebulę. Smażyć na większym ogniu przez około 1 - 2 minuty, aż będą zrumienione, odłożyć na talerz. Do garnka włożyć dynię, pół łyżki masła, posolić i podsmażać przez około 2 - 3 minuty. Na dyni położyć piersi kurczaka i podgrzewać razem przez 1 - 2 minuty, uważając aby dynia się nie przypaliła. Wlać gorący bulion i całość zagotować. Nie mieszać energicznie. Przykryć i gotować na umiarkowanym ogniu (danie ma delikatnie bulgotać) przez około 3 minuty, aż dynia będzie miękka. Do miseczki wlać kilka łyżek sosu z garnka, dodać 3 łyżki śmietanki i wymieszać. Dodać resztę kremówki i wymieszać. Śmietankę wlać do garnka z kurczakiem, dodać natkę pietruszki i delikatnie przemieszać. Dodać odłożone pieczarki i gotować bez przykrycia przez około 1 minutę, aż sos nieco zgęstnieje. Podawać np. z puree ziemniaczanym lub ryżem. Smacznego :)

Zdjęcie - Kurczak z dynią i  pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Wegeteriański pasztet z pieczarek

Wegeteriański pasztet z piecza…

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym
1

Ciasteczka owsiane z masłem or…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Serowe ciasteczka z powidłami i orzechami
2

Serowe ciasteczka z powidłami…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Knedle z brzoskwiniami
1

Knedle z brzoskwiniami

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Tarta z gruszkami bez pieczenia
2

Tarta z gruszkami bez pieczeni…

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Prosty przepis na karpia i dlaczego właśnie karpia ?

Prosty przepis na karpia i dla…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Przepisy z tych kategorii

Laksa dyniowa z makaronem ryżowym

Laksa dyniowa z makaronem ryżo…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Grillowany kurczak w sosie teriyaki
2

Grillowany kurczak w sosie ter…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Filety drobiowe w panierce z orzechów włoskich
2

Filety drobiowe w panierce z o…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Lazania z mięsem drobiowym, puree dyniowym, szpinakiem i beszamelem
4

Lazania z mięsem drobiowym, pu…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Pierś kaczki na grzance z malinowym octem winnym

Pierś kaczki na grzance z mali…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Filety kurczaka w kremowym sosie z pieczarkami i szpinakiem
2

Filety kurczaka w kremowym sos…

napiecyku napiecyku
napiecyku