Spaghetti z kurczakiem i kurkami
„Kurki to moje ulubione grzyby. Nie dość, że są bardzo smaczne to jeszcze szybko się je przyrządza. Można z nich wyczarować naprawdę wiele pyszności. Trzeba je tylko najpierw znaleźć, co czasem nie jest takie proste. A, że ja należę do zapalonych grzybiarzy to mi się udaje. Ponadto mam własny skrawek lasu i kurki na nim dość chętnie rosną. Tym razem przygotowałam z nich spaghetti. Dodałam pierś z kurczaka i zrobiłam sos śmietanowy z dodatkiem białego wina i czosnku. Wyszło pysznie.”
Spaghetti z kurczakiem i kurkami
( przepis własny)
Składniki na 2 porcje:
200g makaronu spaghetti
1 połówka piersi z kurczaka
2 duże ząbki czosnku
150g kurek
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
2 łyżki startego parmezanu
0,5 szklanki bulionu drobiowego
25ml białego wytrawnego wina
1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
1 łyżeczka mąki pszennej
2 łyżki zimnej wody
sól
biały pieprz
oliwa
Oczyść grzyby i opłucz. Osącz na sicie. Obierz czosnek i drobno posiekaj.
Filety umyj, osusz papierowym ręcznikiem i odetnij tłuszcz. Pokrój w grubą kostkę. Ugotuj makaron wg przepisu na opakowaniu, a w tym czasie rozgrzej na patelni 2 łyżki oliwy. Wrzuć pokrojone mięso z kurczaka i obsmaż ze wszystkich stron. Oprósz solą i białym pieprzem. Dodaj kurki i posiekany czosnek. Smaż 3-4 minuty, aż cały płyn wyparuje i grzyby się obsmażą. Wówczas wlej bulion, śmietanę i białe wino. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu 2-3 minuty. Rozmieszaj mąkę z 2 łyżkami zimnej wody i wlej do sosu. Mieszaj aż się zagotuje. Odcedź makaron. Wymieszaj z łyżką oliwy i przełóż na talerze. Rozłóż sos. Posyp startym parmezanem i posiekaną natką pietruszki.