Penne z fasolką szparagową i pomidorami
Fasolka szparagowa należy do moich ulubionych warzyw. Zarówno zielona, jak i żółta. Z dzieciństwa pamiętam smak gotowanej w wodzie, okraszonej tartą bułką na maśle, popijanej zsiadłym mlekiem... pycha. Równie dobra jest ugotowana na parze i przesmażona na masełku czosnkowym. Jak się okazało, jest również doskonałym dodatkiem do makaronu ;)Przepis pochodzi z Kwestii Smaku. Danie jest bardzo delikatne, dorzucam nasz pomysł na to, jak można je delikatnie podkręcić :)
na 2 porcje:
na 2 porcje:
- 200 g fasolki szparagowej
- 150 g makaronu penne (może być pełnoziarnisty)
- 2 średnie dojrzałe pomidory, np. malinowe
- 4 łyżki oliwy extra vergine
- 40 g masła pokrojonego w kosteczkę
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
- świeża bazylia (opcjonalnie)
- szczypta granulowanego czosnku
- 2 łyżki tartego parmezanu