Winny gulasz drobiowy z cukinią

Winny gulasz drobiowy z cukinią

Winny czy nie winny nie będziemy teraz tego osądzać, w każdym razie odrobinę białego wina w sobie ma... i kilka zalet. Jest lekki, smaczny, doskonale komponuje się z ryżem i co równie ważne, jest prostym daniem w wykonaniu. Życzę smacznego:)

 

Zdjęcie - Winny gulasz drobiowy z cukinią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Ilość porcji –  3-4 ( w zależności od apetytu )

Czas wykonania –  45-50 min.

Stopień trudności –  łatwy

 

Składniki:

  • podwójny filet z kurczaka
  • 1 duża lub 2 małe cukinie
  • 1 papryka czerwona
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 240 g pomidorów ( mogą być z puszki krojone)
  • ¼ szklanki białego wina (półwytrawne)
  • 1 szklanka bulionu drobiowego lub warzywnego
  • ½  łyżeczki słodkiej papryki w proszku lub ostrej jeśli chcemy nadać gulaszowi pikanterii
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 1 gałązka świeżego oregano

 

Sposób wykonania:

  1. filet myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę
  2. mięso przekładamy do miseczki, dodajemy oliwę, czosnek przeciśnięty przez praskę, szczyptę soli i paprykę w proszku, mieszamy delikatnie i odstawiamy na 15 min. do lodówki
  3. w tym czasie kroimy cebulę w piórka , świeże pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę lub po prostu otwieramy puszkę, oczyszczamy paprykę z gniazd nasiennych i kroimy w paski lub kostkę wg uznania
  4. cukinię przekrawamy wzdłuż, oczyszczamy z nasion , płuczemy i kroimy w kostkę
  5. na rozgrzaną, dużą patelnie lub do garnka o grubym dnie  wrzucamy zamarynowane mięso, podsmażamy około 3 min. mieszając, następnie dodajemy cebulę, smażymy 3 min, dodajemy pokrojoną paprykę i mieszając od czasu do czasu smażymy, po 5 min. dodajemy cukinię,  następnie dodajemy wino a po 2 min. wrzucamy pomidory, gałązki ziół do smaku, podlewamy bulionem i dusimy pod przykryciem około 15-20 min.
  6. pod koniec duszenia doprawiamy pieprzem i solą

Kategorie przepisów