Winny gulasz drobiowy z cukinią
Winny czy nie winny nie będziemy teraz tego osądzać, w każdym razie odrobinę białego wina w sobie ma... i kilka zalet. Jest lekki, smaczny, doskonale komponuje się z ryżem i co równie ważne, jest prostym daniem w wykonaniu. Życzę smacznego:)
Ilość porcji – 3-4 ( w zależności od apetytu )
Czas wykonania – 45-50 min.
Stopień trudności – łatwy
Składniki:
- podwójny filet z kurczaka
- 1 duża lub 2 małe cukinie
- 1 papryka czerwona
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 240 g pomidorów ( mogą być z puszki krojone)
- ¼ szklanki białego wina (półwytrawne)
- 1 szklanka bulionu drobiowego lub warzywnego
- ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku lub ostrej jeśli chcemy nadać gulaszowi pikanterii
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- 2 gałązki świeżego tymianku
- 1 gałązka świeżego oregano
Sposób wykonania:
- filet myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę
- mięso przekładamy do miseczki, dodajemy oliwę, czosnek przeciśnięty przez praskę, szczyptę soli i paprykę w proszku, mieszamy delikatnie i odstawiamy na 15 min. do lodówki
- w tym czasie kroimy cebulę w piórka , świeże pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę lub po prostu otwieramy puszkę, oczyszczamy paprykę z gniazd nasiennych i kroimy w paski lub kostkę wg uznania
- cukinię przekrawamy wzdłuż, oczyszczamy z nasion , płuczemy i kroimy w kostkę
- na rozgrzaną, dużą patelnie lub do garnka o grubym dnie wrzucamy zamarynowane mięso, podsmażamy około 3 min. mieszając, następnie dodajemy cebulę, smażymy 3 min, dodajemy pokrojoną paprykę i mieszając od czasu do czasu smażymy, po 5 min. dodajemy cukinię, następnie dodajemy wino a po 2 min. wrzucamy pomidory, gałązki ziół do smaku, podlewamy bulionem i dusimy pod przykryciem około 15-20 min.
- pod koniec duszenia doprawiamy pieprzem i solą