Tarta kalafiorowa z koperkiem
Bardzo smaczna tarta z chrupkimi warzywami, serem i ziołami doskonała zarówno na zimno jak i na gorąco - polecam.
Na ciasto
- 100 g masła
- 125 g mąki pełnoziarnistej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 jajko
- 2 łyżki zimnej wody
Do miski wsypać wszystkie składniki i zagnieść ciasto - schłodzić 10 minut w lodówce.
na farsz
- 1/2 kalafiora ok 500 g
- 3 jajka (185g)
- 150 g jogurtu naturalnego
- 1 pęczek koperku
- 2 duże cebule
- 2 marchewki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka oregano
- 2 łyżeczki pasty paprykowej lub pomidorowej
- 100 g żółtego sera
Cebulę obrać ze skorupek, pokroić w piórka i podsmażyć na maśle - odstawić. Pastą posmarować ciasto i posypać ziołami i wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C na 5 minut. W międzyczasie różyczki kalafiora porozdzielać na mniejsze - odłożyć. W misce roztrzepać jajka z jogurtem oraz serem i posiekanym koperkiem - doprawić solą i pieprzem. Marchew obrać i pokroić na mniejsze plasterki.
Podpieczoną tartę wyjąć z piekarnika wyłożyć cebulę na to różyczki kalafiora w raz z marchewką całość polać masą jajeczną i wstawić do piekarnika na ok 25 minut 180 C do zrumienienia się. Podawać na ciepło lub zimno.
Smacznego
Wydrukuj przepis