Tarta kalafiorowa z koperkiem

Tarta kalafiorowa z koperkiem

Zdjęcie - Tarta kalafiorowa z koperkiem   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Bardzo smaczna tarta z chrupkimi warzywami, serem i ziołami doskonała zarówno na zimno jak i na gorąco - polecam.

Na ciasto

  • 100 g masła
  • 125 g mąki pełnoziarnistej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 2 łyżki zimnej wody

 Do miski wsypać wszystkie składniki i zagnieść ciasto - schłodzić 10 minut w lodówce.

na farsz

  • 1/2 kalafiora ok 500 g
  • 3 jajka (185g)
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 1 pęczek koperku
  • 2 duże cebule
  • 2 marchewki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka oregano
  • 2 łyżeczki pasty paprykowej lub pomidorowej
  • 100 g żółtego sera 

Cebulę obrać ze skorupek, pokroić w piórka i podsmażyć na maśle - odstawić. Pastą posmarować ciasto i posypać ziołami i wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C na 5 minut. W międzyczasie różyczki kalafiora porozdzielać na mniejsze - odłożyć. W misce roztrzepać jajka z jogurtem oraz serem i posiekanym koperkiem - doprawić solą i pieprzem. Marchew obrać i pokroić na mniejsze plasterki.

Podpieczoną tartę wyjąć z piekarnika wyłożyć cebulę na to różyczki kalafiora w raz z marchewką całość polać masą jajeczną i wstawić do piekarnika na ok 25 minut 180 C do zrumienienia się. Podawać na ciepło lub zimno.

Smacznego

Wydrukuj przepis

Zdjęcie - Tarta kalafiorowa z koperkiem   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów