Kiedy myślę o śliwkowym cieście to przeważnie myślę o klasycznym, niemieckim Pflaumenkuchen na drożdżowym cieście ale ciasto ucierane jest po prostu łatwiejsze i szybsze w przygotowaniu, więc od niego zacznę tegoroczny sezon śliwkowy.
Cukinia jest pyszna, bardzo ją lubię, a nigdy jeszcze nie robiłam z niej placuszków. Tak mnie jakoś ostatnio wzięło i po przyjściu z pracy przygotowałam smaczne placki, na które przepis wyszperałam w serwisie UgotujTo. Dokonałam kilku zmian, o których poniżej. Placuszki bardzo mi smakowały, zjadłam je wszystkie na obiad :).
Sezon jabłkowy w pełni! Z tej okazji przygotowałam pyszne ciacho z jabłkami o wdzięcznej nazwie "tutti frutti" :-) Przypomina tradycyjnego pleśniaka, ale nim nie jest. Do piany dodałam kisiel i budyń, nadało to ciastu nutę cytrynowo-śmietankową, dla mnie rewelacja, polecam!
Mojej przygody z rybami ciąg dalszy. Niedawno przygotowywałam pierś kurczaka w parmezanie i była bardzo dobra. Już wtedy zaplanowałam w podobny sposób usmażyć rybę. No i muszę powiedzieć, że był to bardzo dobry pomysł bo danie smakowało a skorupka parmezanowa jest po prostu przepyszna. Chyba niedługo zacznę się zastanawiać jak to możliwe, że nie lubiłam ryb:)
W moim warzywniaku leżały... kwiaty cukinii. Byłam w szoku i pod wpływem emocjii kupiłam jedno opakowanie (5 kwiatów). Później próbowałam sobie przypomnieć co można z nich zrobić. Po pomoc pobiegłam do Bei. Jej blog podpowiedział mi, że mogę np. przygotować tartę z faszerowanymi kwiatami. No, to przygotowałam. A następnego dnia kwiatów w warzywniaku już nie było.
Nie podałam proporcji, ponieważ przerabiałam w tym czasie 20 kilogramów ogórków. Część poszła na kiszenie a resztę podzieliłam na dwa rodzaje ogórków konserwowych.
Kurki oczyścić i obgotować w osolonej wodzie. Do garnka wlać wodę, ocet , cukier i sół, zagotować. Kurki przełożyć do małych słoików (250ml), dodać po kilka ziarenek ziela angielskiego, pół łyżeczki gorczycy, 3 listki laurowe i pół łyżeczki czarnego pieprzu a następnie zalać zalewą. Zakręcić słoiki i pasteryzować 20 minut.
Dzisiaj przedstawiam likier na ziarnach kawy czyli szambelanówkę. Tak się nakręciłam na nalewki i likiery, że niedługo będę - albo już jestem - podejrzana o alkoholizm. A to nie jest mój ostatni trunek. Uspokajam więc wszystkich, którzy martwią się o mój trzeźwy umysł:) Likier kawowy zrobiłam raczej po to aby używać go do ciast, deserów i drinków.
Przeglądałam niedawno propozycje Weekendowej Piekarni z czasów kiedy jeszcze nie brałam w niej udziału. Widziałam wiele wspaniałych propozycji a jedną z tych, które szczególnie przypadły mi do gustu są cebularze. Mięciutkie, pyszne, warte wypróbowania.
Tak się składa , że znowu jest akcent kokosowy. Nie , nie mam aż takiej fazy na kokos - przepis jest zaległy ;-)Ciasta jogurtowe bardzo lubię , o kruszonce już nawet nie wspomnę. W tym przepisie jednak pominęłabym kokos w cieście (wyszło jakby za gęste i zbyt suche) lub dodała trochę mniej mąki.
Już kiedyś go robiłam, bardzo mi wtedy smakował i dlatego postanowiłam go upiec jeszcze raz. Placek jest pyszny, nuta śliwkowa i waniliowa - niebo w gębie, gorąco polecam!
Sałatka z cukinii na zimę z dowolnymi ziołami, podpowiedziała mi jedna osoba z GP pytają mnie przy moim wpisie ogórkowej sałtki czy można zrobić tak cukinie zamiast ogórków. I postanowiłam zrobić ją tylko nie z koperkiem lecz z ziołami i proporcje też trochę inne bez ostrej papryczki i powiem wam że wyszły super przed pasteryzacją i po polecam
Dzis przywital mnie piekny dzien. Od rana slonce niesmialo zagladalo mi do okien. Jednak w poprzednie dni niebo zasnute bylo chmurami, z ktorych co jakis czas padal deszcz. Zapanowalo przejmujace zimno.Jak ja nie lubie takiej pogody. Brrrrrr!
...dzisiaj będzie o karpatce z ciasta parzonego z 9 jaj przełożonego kremem bardziej maślanym niż budyniowym. Też pyszna była! Upiekłam ją w sobotę na niedzielę...tyle, że do niedzieli nie doczekała się. Została zjedzona błyskawicznie i z wielkim smakiem. Polecam!