Jak drożdżówkę zrobić i się nie narobić
Składniki:
Ciasto
10 dkg drożdży
1 cukier waniliowy
1 szklanka cukru
4 jajka
3/4 szklanki oleju
1 szklanka mleka
4 1/2 szklanki mąki tortowej
sól
owoce (np. agrest)
Kruszonka:
cukier, mąka, masło - w równych proporcjach (np. po 20 dkg)
Do garnka wkładamy:
- pokruszone drożdże
- cukier waniliowy
- cukier
- roztrzepane jajka
- olej
- mleko
- mąkę przesianą przez sito
Przykrywamy, zostawiamy na 2 godziny
Kruszonka - rozpuścić masło, połączyć z mąką i cukrem
zagnieść i do lodówki
Wracamy do ciasta... po 2 godzinach w garnku ciasto mieszamy na jednolitą masę i na blaszkę.
Na wierzch owoce i kruszonkę.
Wstawiamy do nagrzanego pieca (200 st. C) - piec ok. 50 minut (piekarnik elektryczny)