Ogórki konserwowe
składniki na zalewę:
1 litr wody
3/4 szklanki octu
1/2 szklanki cukru
1 łyżka soli (płaska)
Wodę wlać do garnka, dodać ocet, cukier i sól a następnie zagotować.
składniki:
małe ogórki
czosnek
chrzan
ziarna czarnego pieprzu
koper
listki laurowe
gorczyca
marchewka
Ogórki umyć, włożyć ciasno do słoików (pół litrowe). Do każdego słoika włożyć 2 ząbki czosnku,kawałeczek chrzanu, 2 listki laurowe, pół łyżeczki pieprzu czarnego, pół łyżeczki gorczycy, 2 listki laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, odrobinę kopru i kilka plasterków marchewki. Zalać gorącą zalewą i zakręcić słoiki. Pasteryzować około10/12 minut.
Nie podałam proporcji, ponieważ przerabiałam w tym czasie 20 kilogramów ogórków. Część poszła na kiszenie a resztę podzieliłam na dwa rodzaje ogórków konserwowych.