Karpatka

Karpatka

Przepisów na karpatkę jest dość sporo. Jedne są na bazie ciasta parzonego, inne z ciasta parzonego i kruchego. A kremy.. w samym netcie znajdziecie wiele różnych przepisów, na bardziej budyniowe lub bardziej maślane, a nawet śmietanowo - budyniowe. Ja najbardziej lubię te mniej maślane, chociaż śmietankowo-budyniowego jeszcze nie próbowałam (ale jeszcze wszystko przede mną:-). Właśnie taka była moja pierwsza karpatka, którą piekłam jeszcze mając 12 lat. Było w niej mnóstwo kremu, a do ciasta nie było trzeba aż tylu jajek. Koniecznie muszę sie z Wami podzielić tym przepisem. Ale to już innym razem, bo...dzisiaj będzie o karpatce z ciasta parzonego z 9 jaj przełożonego kremem bardziej maślanym niż budyniowym. Też pyszna była! Upiekłam ją w sobotę na niedzielę...tyle, że do niedzieli nie doczekała się. Została zjedzona błyskawicznie i z wielkim smakiem. Polecam!

Zdjęcie - Karpatka  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Karpatka  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Karpatka  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

/"Przepisy siostry anastazji; 100 nowych ciast"/

Karpatka

ciasto:

składniki:

1 i 1/2 szklanki wody

1 i 1/2 szklanki mąki pszennej

3/4 kostki margaryny

9 jajek

szczypta soli

Wykonanie:

Wodę z margaryną i szczyptą soli zagotować, dodać mąkę i dokładnie roztrzepać trzepaczką. Uwaga ciasto jest bardzo gęste. Podgrzewać je cały czas mieszając drewnianą łyżką, aż będzie gładkie, błyszczące i odchodziło od ścianek garnka. Po przestudzeniu wbijać po jednym jajku i miksować na niskich obrotach. Ciasto rozłożyć na 2 prostokątne blaszki wysmarowane tłuszczem i obsypane bułką tartą lub kaszą manną. Piec ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C

Podczas pieczenia nie otwierać piekarnika. Dobrze upieczone ciasto będzie "górzyste" i miało zloty kolor.

Masa

składniki:

kostka masła

25 dag cukru pudru (można dać odrobinę mniej)

1 cukier waniliowy

1 szklanka mleka

1 budyń waniliowy bez cukru

Wykonanie:

Ugotować budyń na 1 szklance mleka. Masło utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, dodać przestudzony budyń (najlepiej dodawać go po 1 łyżce). Dobrze zmiksować.

Na pierwsze ciasto dokładnie rozsmarować krem, przykryć drugim. wierzch posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Kategorie przepisów