Ucierane ciasto śliwkowe
Kiedy myślę o śliwkowym cieście to przeważnie myślę o klasycznym, niemieckim Pflaumenkuchen na drożdżowym cieście ale ciasto ucierane jest po prostu łatwiejsze i szybsze w przygotowaniu, więc od niego zacznę tegoroczny sezon śliwkowy.
400 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
140 g cukru
łyżka ekstraktu waniliowego
2 jajka
3 łyżki mleka
200 g miękkiego masła
około kilograma śliwek węgierek
gruby cukier trzcinowy i cynamon do posypania ciasta
masło do wysmarowania formy
mąka do wysypania formy
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem - dodać masło, mleko i jajka i dobrze wymieszać. Dodać ekstrakt, wymieszać i ciasto ułożyć w wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formie. Wyrównać i nakłuć kilka razy widelcem.
Umyte, osuszone i pozbawione pestek śliwki pokroiłam na ćwiartki i ułożyłam na cieście - ciasno i skórką do dołu.
Ciasto piekłam w 180 stopniach C przez około 45 minut.
Jeszcze ciepłe ciasto posypałam cynamonem i cukrem.
PS Moje ciasto jest jednak za mało obłożone śliwkami - można ciaśniej. Ale i tak wyszło przepyszne.
400 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
140 g cukru
łyżka ekstraktu waniliowego
2 jajka
3 łyżki mleka
200 g miękkiego masła
około kilograma śliwek węgierek
gruby cukier trzcinowy i cynamon do posypania ciasta
masło do wysmarowania formy
mąka do wysypania formy
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem - dodać masło, mleko i jajka i dobrze wymieszać. Dodać ekstrakt, wymieszać i ciasto ułożyć w wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formie. Wyrównać i nakłuć kilka razy widelcem.
Umyte, osuszone i pozbawione pestek śliwki pokroiłam na ćwiartki i ułożyłam na cieście - ciasno i skórką do dołu.
Ciasto piekłam w 180 stopniach C przez około 45 minut.
Jeszcze ciepłe ciasto posypałam cynamonem i cukrem.
PS Moje ciasto jest jednak za mało obłożone śliwkami - można ciaśniej. Ale i tak wyszło przepyszne.