Tutti Frutti z jabłkami
Sezon jabłkowy w pełni! Z tej okazji przygotowałam pyszne ciacho z jabłkami o wdzięcznej nazwie "tutti frutti" :-) Przypomina tradycyjnego pleśniaka, ale nim nie jest. Do piany dodałam kisiel i budyń, nadało to ciastu nutę cytrynowo-śmietankową, dla mnie rewelacja, polecam!
Składniki:
1 kostka masła lub margaryny
6 jajek
3 szklanki mąki pszennej
1 1/2 szklanki cukru kryształu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 budyń śmietankowy (suchy)
1 kisiel cytrynowy (suchy)
1-1,5 kg jabłek
2 cukry waniliowe
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać miękką margarynę, posiekać nożem. Żółtka oddzielić od białek. Wsypać do mąki pół szklanki cukru kryształu i jeden cukier waniliowy, wymieszać. Na koniec dodać żółtka i wyrobić ciasto. 1/3 ciasta odłożyć na kruszonkę, schłodzić w zamrażarce.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć równo 3/4 ciasta na blachę. Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, ułożyć na cieście, posypać cukrem waniliowym.
Ubić białka na sztywną pianę, dodać szczyptę soli. Gdy piana będzie sztywna dodać szklankę cukru, na koniec wsypać budyń i kisiel, wymieszać mikserem. Pianę wyłożyć na owoce.
Na pianę zetrzeć albo pokruszyć 1/3 schłodzonego ciasta. Piec w temperaturze 200 stopni C 45-50 minut, gotowe!
Smacznego:-)