Tarta z faszerowanymi kwiatami cukinii

Tarta z faszerowanymi kwiatami cukinii

W moim warzywniaku leżały... kwiaty cukinii. Byłam w szoku i pod wpływem emocjii kupiłam jedno opakowanie (5 kwiatów). Później próbowałam sobie przypomnieć co można z nich zrobić. Po pomoc pobiegłam do Bei. Jej blog podpowiedział mi, że mogę np. przygotować tartę z faszerowanymi kwiatami. No, to przygotowałam. A następnego dnia kwiatów w warzywniaku już nie było.

Zdjęcie - Tarta z faszerowanymi kwiatami cukinii  - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Tarta z faszerowanymi kwiatami cukinii  - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Tarta z faszerowanymi kwiatami cukinii  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tarta z faszerowanymi kwiatami cukinii

spód ciasta, jaki chcecie: francuskie albo kruche

Ja zrobiłam z 250 g mąki, połowy łyżeczki soli, 150 g zimnego masła i odrobiny wody.

Do mąki starłam na grubych oczkach zimne masło. Utarłam je z mąką palcami, tak by przypominało grubą tartą bułkę. Dodałam sól i wlałam odrobinę zimnej wody, na wyczucie. Tyle płynu, by dało się ugnieść ciasto. Zwinęłam je w kulę, owinęłam folią i schowałam na pół godziny do lodówki.

Farsz do kwiatów:

50 g ricotty

50 g kremowego, koziego serka

1 żółtko

2 łyżki startego parmezanu

25 g orzeszków piniowych, podpieczonych na suchej patelni i pokruszonych ( u mnie nerkowce)

kilka posiekanych liści bazylii

sól, pieprz

Masa serowa na tartę:

3 łyżki ricotty

1 jajo

2 łyżki startego parmezanu

50 ml śmietanki 30%

kilka listków posiekanej bazylii

sól, pieprz

+ do posypania wierzchu:

 25 g orzeszków piniowych, podpieczonych na suchej patelni ( u mnie nerkowce)

2 łyżki startego parmezanu

Kwiaty umyłam, osuszyłam. Ze środka wyrwałam im pręciki. Wymieszałam farsz i włożyłam za pomocą rękawa cukierniczego (można małą łyżeczką) masę serową w środek kwiatów.

Formę do tarty wysmarowałam masłem. Ułożyłam na wierzchu ciasto (ugniatając je dłońmi). Zrobiłam w nim dziurki widelcem. Piekłam przez ok. 15 minut w 180 stopniach, aż wyschło.

Na podpieczonym spodzie ułożyłam kwiaty. Następnie nałożyłam wymieszane dokładnie składniki masy. Wierzch posypałam orzeszkami i parmezanem. Piekłam przez ok. 25 minut.

Zdjęcie - Tarta z faszerowanymi kwiatami cukinii  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

* źródło - blog Bea w Kuchni

Zdjęcie - Tarta z faszerowanymi kwiatami cukinii  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów