Zatrzymac lato
Moje cukiniowe szalenstwo powoli dobiega konca. Teraz zaczynam nad tym troche ubolewac, bo to oznacza, ze tym samym konczy sie lato.
Dzis przywital mnie piekny dzien. Od rana slonce niesmialo zagladalo mi do okien. Jednak w poprzednie dni niebo zasnute bylo chmurami, z ktorych co jakis czas padal deszcz. Zapanowalo przejmujace zimno.
Jak ja nie lubie takiej pogody. Brrrrrr!
Pomyslalam, ze jesien rozgoscila sie tu na dobre, a ja chyba jeszcze nie zdarzylam nacieszyc sie latem. Mam wrazenie, ze po dosc dlugiej zimie cieplych dni bylo jak na lekarstwo. Ledwie sie zaczelo, a juz dobieglo konca. Nawet powietrze zaczelo inaczej pachniec. To jeszcze nie zapach opadlych, wysuszonych lisci, ktory z reszta bardzo lubie, a jednak juz nie zapach lata. Chcac je zatrzymac jak najdluzej przygotowalam cukiniowe danie. Wszak cukinia byla tego lata warzywem numer jeden w mojej kuchni.
W myslach tez przywolalam wszystkie mile chwile i obrazy tak piekne i typowe dla tej mijajacej pory roku. Jakby dzieki temu lato mialo zostac na dluzej.
Roladki z cukinii
skladniki:
2 cukinie
500g twarozku
2-3 zoltka
80g suszonych pomidorow
kilka galazek rozmarynu
1 lyzka octu winnego
sol i pieprz
wykonanie:
Cukinie myjemy, osuszamy i kroimy wzdluz na cienkie plastry.
Zoltka ubjamy z twarozkiem. Dodajemy pokrojone suszone pomidory i posiekany rozmaryn. Doprawiamy sola i pieprzem oraz octem winnym.
Plastry cukinii smarujemy serkiem i zwijamy delikatnie w ruloniki.
Gotowe ruloniki ukladamy w naczyniu zaroodpornym nasmarowanym olejem.
Zapiekamy je w nagrzanym wczesniej piekarniku do 200°C przez 20-25 minut.
Smacznego!
zrodlo: "Pieprz i sol" 8/2010 z malymi zmianami