Dzisiaj polecam ciasto z chałwą z dodatkiem brzoskwiń. Pyszna masa z chałwy świetnie łączy się z owocami, które przełamują jej słodycz i doskonale komponuje się z mięciutkim biszkoptem. Polewa czekoladowa jest tutaj kropką nad i, doskonale wieńczy to dzieło. Całość jest bardzo dobra. Szczerze polecam.
Już od dawna chodziła za mną ochota na zrobienie jakiegoś tajskiego dania. Po przejrzeniu przepisów wpadło mi w oko zielone curry z kurczaka w wersji Jamiego Olivera. Udałam się więc na zakupy w poszukiwaniu egzotycznych przypraw i składników.
Miał dziś być szybki obiad, bez dużego nakładu pracy. Kiedy jednak przeglądałam zawartość lodówki znalazłam i kurki, i fetę i świeży szczypiorek. Pomyślałam, że całość na pewno będzie dobrze smakować.
Już od jakiegoś czasu miałam ochotę na leczo, ale ciągle wypadało mi z głowy, żeby je przyrządzić. Aż trafiłam na smakowity, pięknie sfotografowany wpis Małgosi. Oprócz leczo przygotowała pyszne bułki proziaki. Pierwszy raz spotkałam się z tego typu pieczywem.
Czasami kiedy nie mam czasu na obiad a ostatnio zdarza mi sie to bardzo często robię coś na szybko. W takiej ekspresowej wersji występuje u mnie ten kurczak, smażony w gyrosie ułożony na mieszance warzyw, polany pysznym sosem.
Zamykamy lato w słoikach. U mnie w domu zaczął się czas zaprawiania:-) Przedstawiam Wam zatem sałatkę na zimę składającą się z pomidorów, ogórków kiszonych i cebuli (można dodać też paprykę). Tą sałatkę jadamy najczęściej do obiadu, bardzo fajne połączenie, polecam!
Zamarzyła mi się drożdżowa strucla z jabłkami. Pamiętam takie z dzieciństwa, u nas w domu często bywały z makiem, z serem ale najbardziej smakowała mi z jabłkami. Wogóle jabłka to jedne z moich ulubionych owoców a że dzisiaj jest jego święto zrobiłam tę struclę.
Szukałam ostatnio nowego przepisu na kurczaka i na forum Kuchnia trafiłam na ten przepis, podany przez bene_gesserit. Zdecydowanie warto wypróbować ten przepis, jeżeli lubicie mięso na słodko-kwaśno. Pasuje bardzo dobrze do ryżu lub kaszy, ale można podać również z makaronem.
W naszym życiu często są takie chwile, gdy po prostu nie ma czasu na to, by coś ciepłego przygotować, a jeść się chce. W takich momentach posiłkuję się kilkoma ekspresowymi przepisami albo biegnę po coś gotowego do sklepu. Te gotowe dania, to jednak nigdy nie jest to.
Kolejna perła z lamusa, marynowana papryka według przepisu mojej babci. Papryka wychodzi super twarda i pyszna, nadaje się do sałatek, jako przystawka do obiadu i do chleba, polecam!
Kiszoną kapustę ugotować, odcedzić, odcisnąć z reszty wody, lekko poszatkować. Ugotowane mięso przekręcić przez maszynkę dwa razy. Cebulkę drobno pokroić, zeszklić na oleju. Połączyć wszystkie składniki doprawiając pieprzem i solą.
Jedna z moich ulubionych potraw. Tak jak Garfield, mogłabym ją jeść na okrągło. Nie przeszkadza mi nawet to, jak bardzo kaloryczna ona jest. Przepisów na lasagne jest tyle, ile gotujących. Ten, który dziś podaję rodził się długo w mojej głowie i w dalszym ciągu pracuję nad jego udoskonaleniem.