Kiszone ogórki

Kiszone ogórki

Bardzo lubimy domowe, kiszone ogórki.

Zdjęcie - Kiszone ogórki  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kiszone ogórki

2 kg ogórków z dziobami, małych, gruntowych

3 l wody

6 łyżek soli

główka czosnku

kilka liści dębu, wiśni l. czarnej porzeczki

10 ziaren pieprzu

4 ziarna ziela angielskiego

20 ziaren gorczycy

korzeń chrzanu

5 łodyg kopru

Wodę solę, zagotowuję. Zostawiam do ostygnięcia. W słojach l. naczyniach kamionkowych układam koper, liście, obrany chrzan, wsypuję przyprawy, dodaję obrane ząbki czosnku. Układam ogórki wymyte w chłodnej wodzie.

Wlewam wodę z garnka, może być ciepła. Przykrywam wierzch szklanką z wodą, by obciążyć ogórki, aby żaden nie wystawał ponad wodę.

Po ok. 4 dniach są gotowe do jedzenia.

* źródło - mama

Zdjęcie - Kiszone ogórki  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów