Kiszone ogórki
Bardzo lubimy domowe, kiszone ogórki.
Kiszone ogórki
2 kg ogórków z dziobami, małych, gruntowych
3 l wody
6 łyżek soli
główka czosnku
kilka liści dębu, wiśni l. czarnej porzeczki
10 ziaren pieprzu
4 ziarna ziela angielskiego
20 ziaren gorczycy
korzeń chrzanu
5 łodyg kopru
Wodę solę, zagotowuję. Zostawiam do ostygnięcia. W słojach l. naczyniach kamionkowych układam koper, liście, obrany chrzan, wsypuję przyprawy, dodaję obrane ząbki czosnku. Układam ogórki wymyte w chłodnej wodzie.
Wlewam wodę z garnka, może być ciepła. Przykrywam wierzch szklanką z wodą, by obciążyć ogórki, aby żaden nie wystawał ponad wodę.
Po ok. 4 dniach są gotowe do jedzenia.
* źródło - mama