Kurze udka po cygańsku
Szukałam ostatnio nowego przepisu na kurczaka i na forum Kuchnia trafiłam na ten przepis, podany przez bene_gesserit. Zdecydowanie warto wypróbować ten przepis, jeżeli lubicie mięso na słodko-kwaśno. Pasuje bardzo dobrze do ryżu lub kaszy, ale można podać również z makaronem.
Składniki:
8 udek bez skóry i kości (ja wyjęłam kości, skórki zostawiłam)
1 duża cebula, posiekana w piórka
szklanka przecieru pomidorowego (nie koncentratu)
dwie lyzki octu winnego lub jabłkowego
3/4 szklanki powideł domowych ze śliwki (jesli sklepowe - pół szklanki lub mniej) (ponieważ nie miałam jeszcze wtedy własnych powideł, użyłam sklepowych, moich ulubionych z Międzychodu. Próbując w czasie gotowania, doszłam do wniosku, że potrzeba więcej i w rezultacie zużyłam cały słoiczek, ok. 200 g)
2-3 zabki czosnku, posiekanego na plasterki
2 strączki czarnego kardamonu (nie miałam strączków, więc dałam sproszkowany)
2 lyzeczki papryki w proszku
po pół łyżeczki cynamonu i kminku w proszku
szczypta cayenne
sól i swieżo mielony czarny pieprz
Cebulę podsmaż na dość dużym ogniu, tak, aby się zrumieniła. Dodaj pokrojone mięso, smaż razem przez chwilę, następnie dorzuć czosnek i resztę przypraw. Smaż wszystko razem przez moment, mieszając cały czas. Następnie dolej ocet, przecier i powidła, podlej wodą i duś przez około pół godziny. Wodę można dolewać w miarę gęstnienia sosu.