Marynowana papryka
Kolejna perła z lamusa, marynowana papryka według przepisu mojej babci. Papryka wychodzi super twarda i pyszna, nadaje się do sałatek, jako przystawka do obiadu i do chleba, polecam!
Składniki:
papryka
3 szklanki octu (6 lub 10 %)
35 dag cukru kryształu
6 dag soli (2-3 łyżki)
2 litry wody (1 szklanka więcej, jeśli jest to ocet 10 %)
1 łyżeczka gorczycy
2-3 ziela angielskie
1 liść laurowy
cebula
czosnek
5-6 ziaren pieprzu
olej
Paprykę umyć, usunąć pestki, pokroić w plastry.
Do każdego słoika włożyć: ziela angielskie, pieprz, gorczycę, liść laurowy, 2 krażki cebuli, pokrojony w plasterki ząbek czosnku.
Przygotować zalewę. Zagotować wodę z octem, cukrem oraz solą. Gorącą zalewą zalewać ogórki w słoikach, dodać do każdego słoika 1 łyżkę oleju. Pasteryzować 5 minut, gorące przewracać do góry nogami, gotowe!
Smacznego!