Ciasto chałwowe z brzoskwiniami

Ciasto chałwowe z  brzoskwiniami

Dzisiaj polecam  ciasto z chałwą z dodatkiem brzoskwiń. Pyszna masa z chałwy świetnie łączy się z owocami, które przełamują jej  słodycz i doskonale  komponuje się z mięciutkim biszkoptem. Polewa czekoladowa jest tutaj kropką nad i, doskonale wieńczy to dzieło. Całość jest bardzo dobra. Szczerze polecam.

Zdjęcie - Ciasto chałwowe z  brzoskwiniami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • pół szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodac żótka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wytłuszczonej formy. Piec na rumiano. Po wsytudzeniu porzekroić na  dwie części. Biszkopt można nasączyć dowolnym nasączem.

Składniki na masę:

  • 20 dag masła
  • pół kostki margaryny
  • 2 jajka
  • pół szklanki cukru
  • 3 batony chałwy
  • kieliszek spirytusu

Miękkie masło i margarynę utrzeć razem na puszystą masę.  Jajka ubić z cukrem na parze, wystudzone dodać do masła i dalej ucierać. Na koniec dodać chałwę i spirytus.  Utrzeć dokładnie.Wymieszać.

Na jedną część biszkoptu rozłożyć połowę kremu chałwowego, na krem pokrojone brzoskwinie, drugą połowę masy,  na to drugą część biszkoptu. Wszystko docisnąć. Wierzch polać polewą czekoladową.

Smacznego:)

Kategorie przepisów