Ciasto chałwowe z brzoskwiniami
Dzisiaj polecam ciasto z chałwą z dodatkiem brzoskwiń. Pyszna masa z chałwy świetnie łączy się z owocami, które przełamują jej słodycz i doskonale komponuje się z mięciutkim biszkoptem. Polewa czekoladowa jest tutaj kropką nad i, doskonale wieńczy to dzieło. Całość jest bardzo dobra. Szczerze polecam.
Składniki na biszkopt:
- 6 jajek
- pół szklanki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodac żótka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wytłuszczonej formy. Piec na rumiano. Po wsytudzeniu porzekroić na dwie części. Biszkopt można nasączyć dowolnym nasączem.
Składniki na masę:
- 20 dag masła
- pół kostki margaryny
- 2 jajka
- pół szklanki cukru
- 3 batony chałwy
- kieliszek spirytusu
Miękkie masło i margarynę utrzeć razem na puszystą masę. Jajka ubić z cukrem na parze, wystudzone dodać do masła i dalej ucierać. Na koniec dodać chałwę i spirytus. Utrzeć dokładnie.Wymieszać.
Na jedną część biszkoptu rozłożyć połowę kremu chałwowego, na krem pokrojone brzoskwinie, drugą połowę masy, na to drugą część biszkoptu. Wszystko docisnąć. Wierzch polać polewą czekoladową.
Smacznego:)