Kurczak w gyrosie na zielonej sałacie
Czasami kiedy nie mam czasu na obiad a ostatnio zdarza mi sie to bardzo często robię coś na szybko. W takiej ekspresowej wersji występuje u mnie ten kurczak, smażony w gyrosie ułożony na mieszance warzyw, polany pysznym sosem. Podany z pieczywem czosnkowym smakuje wspaniale. Bardzo polecam. Jest to moja propozycja do akcji Kurczak na 1000 sposobów.
Składniki:
- 1 filet z kurczaka
- główka sałaty lub kapusty pekińskiej
- 3 pomidory
- 1 duży ogórek
- kawałek pora
- majonez
- ketchup
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
- przyprawa do gyrosa
Kurczaka przekroić na pół i jeszcze raz wzdłuż. Posypać przyprawą do gyrosa i usmażyć. Sałatę porwać na kawałki, ułożyć na talerzu. Warzywa pokroić. Ułożyć na sałacie. Położyć pokrojonego kurczaka.Wymieszać majonez z ketchupem, dodać rozgnieciony ząbek czosnku oraz sól i pieprz. Tak przygotowanym sosem polać kurczaka. Wstawić na godzinę do lodówki.
Smacznego:)