Kurczak faszerowany kurkami i fetą
Miał dziś być szybki obiad, bez dużego nakładu pracy. Kiedy jednak przeglądałam zawartość lodówki znalazłam i kurki, i fetę i świeży szczypiorek. Pomyślałam, że całość na pewno będzie dobrze smakować.
Składniki:
czosnek
kurki
szczypior
sól
pieprz
feta
Na łyżce oleju podsmażyłam ząbek czosnku, dodałam kilka kurek, sól i pieprz. Całość smażyłam ok. 3 minut. Dodałam 2 łyżki posiekanego szczypioru i dostawiłam do przestygnięcia.
Piersi z kurczaka umyłam i osuszyłam. Przekroiłam je inaczej, niż zawsze, czyli od góry wzdłuż, na głębokość 0,5 cm, a następnie w bok tak, żeby utworzyła się kieszonka. Na zdjęciu poniżej całkiem dobrze to widać. Do kieszonek nałożyłam kurki a następnie ułożyłam plasterki fety. Cięcie połączyłam metalowymi wykałaczkami. Kurczaka z wierzchu posypałam solą i pieprzem. Ułożyłam w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem i piekłam ok. 35 minut w 200 stopniach.
Smacznego!
Składniki:
czosnek
kurki
szczypior
sól
pieprz
feta
Na łyżce oleju podsmażyłam ząbek czosnku, dodałam kilka kurek, sól i pieprz. Całość smażyłam ok. 3 minut. Dodałam 2 łyżki posiekanego szczypioru i dostawiłam do przestygnięcia.
Piersi z kurczaka umyłam i osuszyłam. Przekroiłam je inaczej, niż zawsze, czyli od góry wzdłuż, na głębokość 0,5 cm, a następnie w bok tak, żeby utworzyła się kieszonka. Na zdjęciu poniżej całkiem dobrze to widać. Do kieszonek nałożyłam kurki a następnie ułożyłam plasterki fety. Cięcie połączyłam metalowymi wykałaczkami. Kurczaka z wierzchu posypałam solą i pieprzem. Ułożyłam w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem i piekłam ok. 35 minut w 200 stopniach.
Smacznego!