Pierogi z mięsem i kapustą
składniki na farsz:
kiszona kapusta
ugotowana karkówka
cebula
pieprz
sól
olej
Kiszoną kapustę ugotować, odcedzić, odcisnąć z reszty wody, lekko poszatkować. Ugotowane mięso przekręcić przez maszynkę dwa razy. Cebulkę drobno pokroić, zeszklić na oleju. Połączyć wszystkie składniki doprawiając pieprzem i solą.
składniki na ciasto:
400g mąki pszennej
1 jajko
około 120 ml ciepłej wody
szczypta soli
Do mąki wsypać szczyptę soli, wbić jajko, dodać ciepłą wodę. Wyrabiać ciasto aż stanie się lśniące i gładkie. Podczas wyrabiania podsypywać mąką.
Ciasto podzielić na cztery cześci, rozwałkować na placki o grubosci około 2mm. Za pomocą kubeczka wykrawać krążki a następnie nakładać farsz. Złożyć ciasto na pół i za pomocą widelca zlepić brzegi pierogów. W garze zagotować wodę z odrobiną soli. Na wrzątek wrzucać pierogi, gdy wypłyną na powierzchnię wyjąć. Podawać z przesmażoną cebulką.