Pierogi z mięsem i kapustą

Pierogi z mięsem i  kapustą

 

 

 

Zdjęcie - Pierogi z mięsem i  kapustą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

składniki na farsz:

kiszona kapusta

ugotowana karkówka

cebula

pieprz

sól

olej


Kiszoną kapustę ugotować, odcedzić, odcisnąć z reszty wody, lekko poszatkować. Ugotowane mięso przekręcić przez maszynkę dwa razy. Cebulkę drobno pokroić, zeszklić na oleju. Połączyć wszystkie składniki doprawiając pieprzem i solą.

 


składniki na ciasto:

400g mąki pszennej

1 jajko

około 120 ml ciepłej wody

szczypta soli

Do mąki wsypać szczyptę soli, wbić jajko, dodać ciepłą wodę. Wyrabiać ciasto aż stanie się lśniące i gładkie. Podczas wyrabiania podsypywać mąką.

 

Ciasto podzielić na cztery cześci, rozwałkować na placki o grubosci około 2mm. Za pomocą kubeczka wykrawać krążki a następnie nakładać farsz. Złożyć ciasto na pół i za pomocą widelca zlepić brzegi pierogów. W garze zagotować wodę z odrobiną soli. Na wrzątek wrzucać pierogi, gdy wypłyną na powierzchnię wyjąć. Podawać z przesmażoną cebulką.

 

 

 

 

Zdjęcie - Pierogi z mięsem i  kapustą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów