Placki z kabaczka czy cukinii to bardzo proste i smaczne danie a przy tym można je bardzo szybko przyrządzić. Najczęściej podajemy je ze śmietaną, sosem czy też ulubioną surówką. Tym razem moim plackom towarzyszy ser risotta i plastry wędzonego łososia
Aromatyczne pieczarki które rozpływają się w ustach, to doskonały dodatek do grilla i nie tylko... nadzienie z cukinii, sera z niebieską pleśnią i szynki polecam...
Zapowiadają na weekend piękną pogodę, warto więc to wykorzystać. Tym razem szaszłyki dwukolorowe wegetariańskie, które polecam wszystkim, również mięsożercom, bo są przepyszne!
nie wpadłam na możliwość połączenia makaronu i orzechów włoskich, dopóki kiedyś przypadkiem nie wpadłam na przepis jakiś, właśnie z wykorzystaniem tej dwójki.
Strasznie zasmakowały mi kruche maślane ciasteczka, o których pisałam wcześniej. Postanowiłam zrobić z tego samego przepisu foremki babeczkowe i wypełnić je kremem. Wiem że nie jest to przepis stricte na babeczki ale i tak się sprawdził, a smak maślanych ciasteczek pozostał, a o to mi chodziło.
Dziś będzie papryka zapiekana z farszem mięsno-warzywnym. To jedno z moich ulubionych dań z tym warzywem. Farsz, którym nadziewam paprykę jest taki sam jaki robię do gołąbków, jednak przez to, że zapieka się on z papryką ma całkowicie inny smak - jest bardziej aromatyczny.Tym razem do farszu dodałam też pieczarki i kilka suszonych pomidorów (nie jest to jednak konieczny dodatek).
Tym razem pizza wiejska. Mamy z Michałem swój ulubiony przepis na ciasto na pizzę, ale co nam szkodzi wypróbować inny. Michał zagniatał ciasto, Bartek ścierał ser i podjadał kiełbaskę a ja wybrałam co na niej ma się znaleźć i wszystko poukładałam :) rodzinna pizza.
Coś ostatnio znikam na długie chwile i mój blog chodzi nienakarmiony. Dzisiaj trochę o niego zadbam rękoma teściowej. Poczęstuję go domową szarlotką. Jest to smak dzieciństwa mojego męża.
dziś zajęłam się jabłkami. Starłam je na tarce o dużych otworach (mechanicznie), wymieszałam z cukrem i cynamonem, włożyłam do słoików i zapasteryzowałam. Przygotowanie ich zajmuje naprawdę niewiele czasu, a zimą będą jak znalazł do szarlotki.
Przepisów na to proste włoskie danie znalazłam kilka. Wypróbowałam ten z opakowania makaronu Malma, bo akurat miałam wszystkie potrzebne składniki pod ręką... pomidory (użyłam krojonych z kartonika firmy Pudliszki), świeża bazylia, czosnek, zielony pieprz i wędzony boczek. Do tego spora dawka soku z cytryny. Prosto, smacznie, aromatycznie! Polecam!