Cynamonowe jabłka na szarlotkę
„Wczoraj byłam na targu i znowu przytaszczyłam do domu pełne siatki warzyw i owoców, które pomału już się kończą. Wśród nich były jabłka antonówki, maliny, śliwki węgierki, gruszki i oczywiście pomidory. Co z nich będzie jeszcze nie wiem, dziś zajęłam się jabłkami. Starłam je na tarce o dużych otworach (mechanicznie), wymieszałam z cukrem i cynamonem, włożyłam do słoików i zapasteryzowałam. Przygotowanie ich zajmuje naprawdę niewiele czasu, a zimą będą jak znalazł do szarlotki.”
Cynamonowe jabłka na szarlotkę
Składniki na 5 litrowych słoików:
4,5kg jabłek antonówek
5 łyżeczek cynamonu
2,5 szklanki cukru
Umyć jabłka, obrać i usunąć gniazda nasienne. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać cynamon i cukier. Dokładnie wymieszać. Włożyć do wyparzonych słoików. Pasteryzować 30 minut.
Przepis dodaję do akcji: