pizza "po wiejsku"

pizza "po wiejsku"
Prezydentowa wróciła z urlopu i wróciło wspólne gotowanie :). Tym razem pizza wiejska. Mamy z Michałem swój ulubiony przepis na ciasto na pizzę, ale co nam szkodzi wypróbować inny. Michał zagniatał ciasto, Bartek ścierał ser i podjadał kiełbaskę a ja wybrałam co na niej ma się znaleźć i wszystko poukładałam :) rodzinna pizza.

Pizza wiejska
  • 35o g mąki pszennej + do podsypywania
  • 5-6 łyżek ciepłego mleka
  • 10 g drożdży
  • szczypta cukru
  • 200 ml wody (dolewamy stopniowo, ilość zależy od wilgotności mąki)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • płaska łyżeczka soli
Cytuję za Prezydentową: Drożdże rozrabiamy z ciepłym mlekiem i cukrem, dodajemy trochę mąki, żeby uzyskać rozczyn o gęstości kwaśnej śmietany. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Wyrośnięty rozczyn mieszamy z resztą składników, pamiętając o stopniowym dolewaniu wody. Wyrabiamy dokładnie, żeby ciasto było gładkie i bez grudek, aż przestanie przywierać do rąk i ścianek miski. Powinno być plastyczne, miękkie i elastyczne.
Rozciągamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrastania na kolejne pół godzinki.

Zdjęcie - pizza "po wiejsku" - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiNa wierzchu znalazły się:
  • biały sos czosnkowy (4 łyżki gęstej śmietany, 2 łyżki majonezu, 2 ząbki czosnku)
  • lekko podsmażone pieczarki żeby nie puszczały wody
  • czerwona cebula w półkrążkach
  • grillowana cukinia
  • pokrojony w plastry malinowy pomidor
  • kilka plasterków boczku
  • kawałek kiełbasy pokrojony w ukośne plasterki
  • tarta mozzarella
Piekłam w piekarniku nagrzanym do 190°C na środkowym poziomie ok. 15 minut.

A kto jeszcze robił z nami pizzę, dowiecie się na blogu Prezydentowej.

Kategorie przepisów