pizza "po wiejsku"
Prezydentowa wróciła z urlopu i wróciło wspólne gotowanie :). Tym razem pizza wiejska. Mamy z Michałem swój ulubiony przepis na ciasto na pizzę, ale co nam szkodzi wypróbować inny. Michał zagniatał ciasto, Bartek ścierał ser i podjadał kiełbaskę a ja wybrałam co na niej ma się znaleźć i wszystko poukładałam :) rodzinna pizza.
Pizza wiejska
Wyrośnięty rozczyn mieszamy z resztą składników, pamiętając o stopniowym dolewaniu wody. Wyrabiamy dokładnie, żeby ciasto było gładkie i bez grudek, aż przestanie przywierać do rąk i ścianek miski. Powinno być plastyczne, miękkie i elastyczne.
Rozciągamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrastania na kolejne pół godzinki.
Na wierzchu znalazły się:
A kto jeszcze robił z nami pizzę, dowiecie się na blogu Prezydentowej.
Pizza wiejska
- 35o g mąki pszennej + do podsypywania
- 5-6 łyżek ciepłego mleka
- 10 g drożdży
- szczypta cukru
- 200 ml wody (dolewamy stopniowo, ilość zależy od wilgotności mąki)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- płaska łyżeczka soli
Wyrośnięty rozczyn mieszamy z resztą składników, pamiętając o stopniowym dolewaniu wody. Wyrabiamy dokładnie, żeby ciasto było gładkie i bez grudek, aż przestanie przywierać do rąk i ścianek miski. Powinno być plastyczne, miękkie i elastyczne.
Rozciągamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrastania na kolejne pół godzinki.
Na wierzchu znalazły się:
- biały sos czosnkowy (4 łyżki gęstej śmietany, 2 łyżki majonezu, 2 ząbki czosnku)
- lekko podsmażone pieczarki żeby nie puszczały wody
- czerwona cebula w półkrążkach
- grillowana cukinia
- pokrojony w plastry malinowy pomidor
- kilka plasterków boczku
- kawałek kiełbasy pokrojony w ukośne plasterki
- tarta mozzarella
A kto jeszcze robił z nami pizzę, dowiecie się na blogu Prezydentowej.