spaghetti z orzechami

spaghetti z orzechami

nie wpadłam na możliwość połączenia makaronu i orzechów włoskich, dopóki kiedyś przypadkiem nie wpadłam na przepis jakiś, właśnie z wykorzystaniem tej dwójki. przepis pierwotny zakładał jeszcze użycie sera z niebieską pleśnią, który akurat miałam w lodówce. i wyszłoby zgodnie z przepisem, gdyby nie drobny fakt, że kostka sera z niebieską pleśnią, była porośnięta dodatkowo pleśnią futerkową. a to raczej nie ten gatunek sera był, hmm. (tak, zdziwiłam się bardzo, gdyż ważność produktu upływała dopiero za 10 dni!) ale - z braku pleśniaka zrobiłam wariację na temat. wyszło pysznie! :)

Zdjęcie - spaghetti z orzechami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

składniki:

  • garść makaronu typu spaghetti (u mnie spaghetti z warzywami, kolorowe) - przemnożyć razy ilość jedzących
  • spory ząbek czosnku (lub dwa mniejsze)
  • łyżka masła
  • 50ml śmietany kremówki słodkiej
  • pół kubka orzechów włoskich, pokruszonych względnie drobno.
  • szczypta soli
  • łyżeczka oliwy z oliwek

w garnku zagotować wodę na makaron, wodę z dodatkiem soli i oliwy. makaron gotować wg instrukcji na opakowaniu tak, żeby wyszedł al dente.

na patelni rozpuścić masło, i wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek - podsmażyć go chwilkę, ale niezbyt długą, żeby się nie przypalił i nie zrobił się gorzki. po ok minucie od wrzucenia czosnku na patelnię wysypać orzechy, i podsmażać kolejną chwilę, aż te ostatnie zaczną się robić lekko przezroczyste.

Zdjęcie - spaghetti z orzechami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

gdy już będą lekko szkliste - wlać śmietanę, i mieszać chwilę, aż śmietana zagotuje się. (powyższe ilości składników pozwalają na przygotowanie sosu dla jednej bardzo głodnej osoby, lub dwóch mniej głodnych ;))

wyłożyć ugotowany makaron na głęboki talerz, i polać otrzymanym sosem. jeść ze smakiem!

Zdjęcie - spaghetti z orzechami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

i rozwiewając ewentualne wątpliwości: nie, nie jest to danie niskokaloryczne, ale przepyszne! :))))

Kategorie przepisów