babeczki z kremem karpatkowym

Strasznie zasmakowały mi kruche maślane ciasteczka, o których pisałam wcześniej. Postanowiłam zrobić z tego samego przepisu foremki babeczkowe i wypełnić je kremem. Wiem że nie jest to przepis stricte na babeczki ale i tak się sprawdził, a smak maślanych ciasteczek pozostał, a o to mi chodziło.

Maślane babeczki
  • 150g masła
  • 300g mąki
  • 50g przesianego cukru pudru
  • opakowanie cukru wanilinowego (16g) - ja dałam łyżkę cukru waniliowego własnej roboty
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
Zdjęcie - babeczki z kremem karpatkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiWszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść ciasto. Uformować w kulę i schować do lodówki na minimum 30 minut. Następnie ciasto rozwałkowujemy, wycinamy dosyć duże kółka. ja piekłam je w formie od muffinek, bo foremek babeczkowych nie posiadam :) Oczywiście ciasto odrobinę się kurczy, tzn miseczki są mniejsze niż z ciasta surowego, ale chciałam zachować cudowny smak tych ciasteczek. Upieczone przez max 10 minut w 180 stopniach foremki napełniłam kremem karpatkowym i owocami. Mniam

Kategorie przepisów

Podobne przepisy