Casarecce all" amatriciana
Przepisów na to proste włoskie danie znalazłam kilka. Wypróbowałam ten z opakowania makaronu Malma, bo akurat miałam wszystkie potrzebne składniki pod ręką... pomidory (użyłam krojonych z kartonika firmy Pudliszki), świeża bazylia, czosnek, zielony pieprz i wędzony boczek. Do tego spora dawka soku z cytryny. Prosto, smacznie, aromatycznie! Polecam!
Casarecce all'amatriciana
Składniki:
- 400g makaronu casarecce
- 800g pomidorów bez skórki
- 100g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 2 ząbki czosnku przecięte na pół
- sok z połówki małej cytryny
- świeża bazylia
- sól
- zielony pieprz
Na głębokiej patelni przyrumienić boczek na oliwie. Dodać czosnek i podgrzewać jeszcze minutę. Dodać pomidory i odparowywać przez 20 minut na małym ogniu. Ugotować makaron al dente i przełożyć na patelnię z sosem. Wymieszać z przyprawami i sokiem z cytryny. Podgrzewać na dużym ogniu przez 1 minutę. Podawać na gorąco.
Smacznego!
Przepis ten jest moją propozycją w ramach zabawy "Warzywa psiankowate".