Casarecce all" amatriciana

Casarecce all"  amatriciana

Przepisów na to proste włoskie danie znalazłam kilka. Wypróbowałam ten z opakowania makaronu Malma, bo akurat miałam wszystkie potrzebne składniki pod ręką... pomidory (użyłam krojonych z kartonika firmy Pudliszki), świeża bazylia, czosnek, zielony pieprz i wędzony boczek. Do tego spora dawka soku z cytryny. Prosto, smacznie, aromatycznie! Polecam!

Zdjęcie - Casarecce all"  amatriciana  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Casarecce all'amatriciana

Składniki:

  • 400g makaronu casarecce
  • 800g pomidorów bez skórki
  • 100g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 2 ząbki czosnku przecięte na pół
  • sok z połówki małej cytryny
  • świeża bazylia
  • sól
  • zielony pieprz

 

Na głębokiej patelni przyrumienić boczek na oliwie. Dodać czosnek i podgrzewać jeszcze minutę. Dodać pomidory i odparowywać przez 20 minut na małym ogniu. Ugotować makaron al dente i przełożyć na patelnię z sosem. Wymieszać z przyprawami i sokiem z cytryny. Podgrzewać na dużym ogniu przez 1 minutę. Podawać na gorąco.

Smacznego!

Przepis ten jest moją propozycją w ramach zabawy "Warzywa psiankowate".

Kategorie przepisów