Placki z kabaczka z łososiem, ricottą i kolorowym pieprzem
Placki z kabaczka czy cukinii to bardzo proste i smaczne danie a przy tym można je bardzo szybko przyrządzić. Najczęściej podajemy je ze śmietaną, sosem czy też ulubioną surówką. Tym razem moim plackom towarzyszy ser risotta i plastry wędzonego łososia i w tej właśnie wersji podałam je jako przystawkę do kremowej zupy z selera naciowego.
Ilość porcji – 3
Czas wykonania – 30 min.
Stopień trudności – łatwy
Składniki:
- 60 dag kabaczka,
- 2 - 3 łyżki mąki,
- 1 jajko,
- 1 mała cebula lub zielona cebula sałatkowa,
- ser ricotta,
- 150g wędzonego łososia,
- sok z ½ cytryny,
- kilka gałązek koperku,
- świeżo mielony kolorowy pieprz,
- olej do smażenia,
- pieprz czarny,
- sól
Sposób wykonania:
- kabaczka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy i odstawiamy na 10 min., następnie odsączamy,
- do kabaczka dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę, mąkę i jajko, doprawiamy czarnym pieprzem, łączymy składniki aż uzyskamy zwartą masę ( podobnie jak na placki ziemniaczane),
- na dobrze rozgrzanym oleju smażymy średniej wielkości placuszki, z każdej strony na rumiano,
- ser przyprawiamy solą oraz świeżo mielonym kolorowym pieprzem,
- plastry łososia lekko skrapiamy sokiem z cytryny,
- na talerzu układamy placki, na każdym z nich nakładamy spory kleks ricotty,
następnie zwinięty plasterek łososia i gałązkę koperku (koperek możemy posiekać i oprószyć nim łososia)
Życzę smacznego i słonecznego weekendu:)
Inne pomysły na dania z kabaczka:
1. Chutney z kabaczka z jabłkiem i chili
2. Delikatny bigosik z kabaczka