PAPRYKA A LA GOŁĄBKI

PAPRYKA A LA GOŁĄBKI
Jakiś czas temu pisząc o pörkölcie wspominałam o cudownych właściwościach papryki. Dziś będzie papryka zapiekana z farszem mięsno-warzywnym. To jedno z moich ulubionych dań z tym warzywem.
Farsz, którym nadziewam paprykę jest taki sam jaki robię do gołąbków, jednak przez to, że zapieka się on z papryką ma całkowicie inny smak - jest bardziej aromatyczny.Tym razem do farszu dodałam też pieczarki i kilka suszonych pomidorów (nie jest to jednak konieczny dodatek).
Najlepiej wybierać niezbyt dużą paprykę (mniej więcej tej samej wielkości i kształtu).

Do zapiekania zwykle dodaję zmiksowane pomidory, tym razem miałam "odpady" z suszenia pomidorów.
Zdjęcie - PAPRYKA A LA GOŁĄBKI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Papryka zapiekana z mięso-ryżowym nadzieniem - Laura

SKŁADNIKI: porcja na 8 osób
  • ok 1 i 1/2 kg papryki
  • 1 kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  • 3 woreczki ryżu
  • 2 cebule
  • kilka pieczarek (opcjonalnie)
  • kilka suszonych pomidorów (opcjonalnie)
  • 1 puszka pomidorów (oczywiście w sezonie najlepsze są świeże)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • olej
  • sól, pieprz
Ryż ugotować 5 minut krócej niż w przepisie. Gorący dodać do mięsa i dokładnie wszystko wymieszać. Cebulę i pieczarki pokroić, lekko posolić i zeszklić na oleju, dodać do farszu, dodać też pokrojone suszone pomidory. Doprawić solą i pieprzem.

Papryki umyć. Z każdej odkroić górną część i usunąć pestki. Nadziewać paprykę przygotowanym farszem, przykryć odciętą górą i układać w naczyniu żaroodpornym.

Pomidory zmiksować, dodać roztarty czosnek doprawić solą i pieprzem. Takim sosem zalać paprykę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Początkowo piec pod przykryciem, po pół godziny odkryć i zapiekać kolejne pół godziny bez przykrycia.

Kategorie przepisów