PAPRYKA A LA GOŁĄBKI
Jakiś czas temu pisząc o pörkölcie wspominałam o cudownych właściwościach papryki. Dziś będzie papryka zapiekana z farszem mięsno-warzywnym. To jedno z moich ulubionych dań z tym warzywem.
Farsz, którym nadziewam paprykę jest taki sam jaki robię do gołąbków, jednak przez to, że zapieka się on z papryką ma całkowicie inny smak - jest bardziej aromatyczny.Tym razem do farszu dodałam też pieczarki i kilka suszonych pomidorów (nie jest to jednak konieczny dodatek).
Najlepiej wybierać niezbyt dużą paprykę (mniej więcej tej samej wielkości i kształtu).
Do zapiekania zwykle dodaję zmiksowane pomidory, tym razem miałam "odpady" z suszenia pomidorów.
Papryka zapiekana z mięso-ryżowym nadzieniem - Laura
SKŁADNIKI: porcja na 8 osób
Papryki umyć. Z każdej odkroić górną część i usunąć pestki. Nadziewać paprykę przygotowanym farszem, przykryć odciętą górą i układać w naczyniu żaroodpornym.
Pomidory zmiksować, dodać roztarty czosnek doprawić solą i pieprzem. Takim sosem zalać paprykę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Początkowo piec pod przykryciem, po pół godziny odkryć i zapiekać kolejne pół godziny bez przykrycia.
Farsz, którym nadziewam paprykę jest taki sam jaki robię do gołąbków, jednak przez to, że zapieka się on z papryką ma całkowicie inny smak - jest bardziej aromatyczny.Tym razem do farszu dodałam też pieczarki i kilka suszonych pomidorów (nie jest to jednak konieczny dodatek).
Najlepiej wybierać niezbyt dużą paprykę (mniej więcej tej samej wielkości i kształtu).
Do zapiekania zwykle dodaję zmiksowane pomidory, tym razem miałam "odpady" z suszenia pomidorów.
Papryka zapiekana z mięso-ryżowym nadzieniem - Laura
SKŁADNIKI: porcja na 8 osób
- ok 1 i 1/2 kg papryki
- 1 kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
- 3 woreczki ryżu
- 2 cebule
- kilka pieczarek (opcjonalnie)
- kilka suszonych pomidorów (opcjonalnie)
- 1 puszka pomidorów (oczywiście w sezonie najlepsze są świeże)
- 2-3 ząbki czosnku
- olej
- sól, pieprz
Papryki umyć. Z każdej odkroić górną część i usunąć pestki. Nadziewać paprykę przygotowanym farszem, przykryć odciętą górą i układać w naczyniu żaroodpornym.
Pomidory zmiksować, dodać roztarty czosnek doprawić solą i pieprzem. Takim sosem zalać paprykę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Początkowo piec pod przykryciem, po pół godziny odkryć i zapiekać kolejne pół godziny bez przykrycia.