Odkąd pamiętam, mama robiła takiego śledzia. Kiedyś nie było matiasów - kupowało się śledzie solone z beczki, potem trzeba było je długo moczyć, żeby nadawały się do spożycia...
Robiłam już kolejny raz. Mięsko pyszne, mięciutkie, dużo warzyw - samo zdrowie ;) Przepis Seniorki z forum CinCin. Miało być z ryżem, ale zabrakło - podałam z kaszą mazurską - wyszło lepiej niż z ryżem. Robiłam z podwójnej porcji.
Drożdże mieszamy z cukrem - zostawiamy do rozpuszczenia. Dodajemy później szklankę letniego mleka, 100g mąki i szczyptę cukru. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia.Żółtko ubijamu z jajkiem i cukrem. Dodajemy do wyrośniętego zaczynu. Dodajemy resztę mąki i dokładnie mieszamy. Dodajemy stopione masło i dalej mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Kiedy pierwsza warstwa stężeje, podobnie postępujemy z drugą galaretką i bitą śmietaną. Na wierch możemy wylać tężejącą trzecią galaretkę (o innym niż poprzednie kolorze) lub przed podanie udekorować tartą czekoladą. Można również drugą warstwę obłożyć owocami i dopiero zalać galaretką.
Taka mielonka jest dużo smaczniejsza od sklepowej i co najważniejsze o wiele zdrowsza. Najlepiej smakuje na kromce chleba posmarowanego masłem z ogórkiem kiszonym lub pomidorem i cebulą.
Zupa, która nasyci nas, rozgrzeje i pobudzi do życia.Jest zupą wielu smaków. Jej skład jest różny w zależności od regionu Włoch.Podstawa tej zupy to duża ilość warzyw.
Rok temu gdy mieszkalam we Francji, z dala od rodzinnego domu, pierwszy raz w zyciu ugotowalam zurek na Wielkanoc.Bedac w Polsce wiele razy jadlam go przy roznych okazjach, zawsze smakowal wspaniale. Chcialam wiec przywolac ten smak w swiateczny dzien.
Nazwa chili con carne oznacza "papryki z mięsem". Jest to rodzaj gulaszu z mięsa, ostrej chili, bulionu i przypraw. Dodatkowo, tak jak u mnie, może zawierać cebulę, czosnek, paprykę, pomidory, fasolę. To szybkie, proste, smaczne danie można podawać z ryżem lub plackami tortilli. Ja podawałam z dzikim ryżem. Bardzo nam smakowało i na pewno zrobię je jeszcze nie raz.
Pewnego dnia Mała Siostra zachęciła mnie zdjęciami pustej miseczki do zrobienia toskańskiej zupy Pappa al Pomodoro. Przepis znalazłam na stronie Kuchnia.Tv. Od razu mi się spodobała ta zupa. Bo tak: nie dość, że włoska (a co włoskie to ja kocham), dodatkowo toskańska (no chyba jasne, że wielbię), no i pomidorowa (dodatkowy plus, uwielbiam bowiem pomidorową).
Na obiad miała być zupa porowa.. Agata wsypała szklankę ryżu - według niej tyle właśnie zawiera garść.... Powstała gęsta masa z kawałkami ziemniaków i pora. Dolałam wody, dodałam marchewkę i groszek - powstała pyszna zupa ryżowa...
Szybki obiad zjedzony w przerwie pomiędzy lekcjami a zajęciami dodatkowymi. Fast food, ale domowy. Przygotowany i zjedzony w domu. Szybko, lecz na siedząco, z czystymi rękami i bez kurtki na grzbiecie. Kawałki kurczaka obtoczone w płatkach kukurydzianych przyjemnie chrupią i mają delikatny smak przyprawy curry.
Najpierw zobaczyłam ten przepis tu. Zapisałam na liście "do zrobienia". W dniu, w którym miałam ugotować tą zupę, pojawiła się ona u Ireny i Andrzeja. Mąż wrócił ze sklepu z wątróbką. Zupa przesunęła się w kolejce. Nie na długo. Jest :) Pyszna, lekko słodka zupa ziemniaczano serowa z kukurydzą i świeżym awokado.