W ten weekend upiekłam szarlotkę. Przepis znalazłam w ksiażce "Nowe przepisy Siostry Anastazji". Szarlotkę robi się szybko, a do tego smakuje wybornie, moja rodzinka wciągnęła wszystko:-) Można podawać ją na ciepło lub z bitą śmietaną, polecam!
Pyszne, chińskie danie, które powstaje w błyskawicznym tempie. Można je przygotować w woku lub w głębokiej patelni. Przepis pochodzi z książki Jenni Fleetwood " Jeden garnek - wiele potraw" i oczywiście dopisuję go do akcji Kuchnia chińska.
Domowy zurek z suszonymi grzybkami, białą kielbaska i koniecznie na prawdziwym zakwasie nie ma sobie równych! Często gotuję. Natomiast kiedy, nie mam kiełbasy, a mam ochote na kwaśną zupę, gotuję zalewajke. Też ją bardzo lubię!
To najlepsze danie ze szparagami, jakie miałam w ustach. Chrupiące, pikantne, kwaskowate, aromatyczne. Miesza się w nim wiele wonii i smaków, różnych konsystencji chrupania. Zasmakowało nam wszystkim, dużym i małym i pani Niejadkowej też. :-) Musicie spróbować. :-)) Tak przyrządzone szparagi smakują fantastycznie.
Szparagi zapiekane z serem mozzarella pyszności, szparagi delikatne a ser również to zestawienie nawet przypadło mojemu 2,5 rocznemu synkowi więc polecam wszystkim , nigdy nie mogę się najeść tych warzyw bo tak krótko są :-(
Szczyt lenistwa w moim wykonaniu to nadziewane ciasteczka francuskie. Nie chciało mi się piec ciasta, więc kupiłam 3 opakowania gotowego ciasta francuskiego, pokroiłam je na kwadraty i nadziałam różnymi nadzieniami: rabarbarem, wydrylowanymi wiśniami i czekoladą.
Kolejne lody w mojej propozycji Lodowa akcja tym razem mocno cytrynowe coś wspaniałego jak ktoś lub kwaskowe mi smakowały bardzo a koleżanka również była zachwycona ich smakiem i zaraziłam ja chyba robieniem lodów :-)
Mąż przyniósł do domu pieczarki - giganty. W sam raz do zjedzenia w całości. Połowę opanierowałam i usmażyłam jak kotlety, drugą połowę nafaszerowałam i upiekłam w piekarniku.
Na patelni rozpuściłam masło. Zestawiłam ją z ognia i wsypałam bułkę tartą, skórkę otartą z 1 cytryny, połowę posiekanej natki, odrobinę soli, posiekane orzechy, wymieszałam i podgrzałam przez moment. Na koniec wlałam sok z 1 cytryny.
Do shakera wsypać cukier i kawę (ja użyłam blendera). Zalać połową wody i mocno wstrząsnąć. Do wysokiej szklanki wrzucić lód, zalać kawą i dopełnić mlekiem i wodą. I już :) Smacznego...
Mój mąż miał dzisiaj wolne i zrobił mi niespodziankę:-) Po pracy czekały na mnie pyszne nadziewane naleśniki ze szpinakiem polane sosem czosnkowym! Bardzo mi smakowały, bo uwielbiam naleśniki pod każdą postacią, a najlepiej smakują jak je nam ktoś przygotuje. Zobaczcie dzieło mojego męża:-), gorąco polecam do wypróbowania!
Bardzo delikatna ryba ze smakiem słodkości pomidora i aromatem ziół i cytryny naprawdę bardzo smaczna i do tego zdrowa można ja przygotować na różny sposób na grillu jeśli pogoda nam dopisuje lub w piekarniku kiedy pada deszcz albo po prostu w garnku na parze polecam