Domowy pasztet świąteczny

Zdjęcie - Domowy pasztet świąteczny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Pasztet pieczemy prawie na każde święta.
Proporcje składników są zmienne - podaję wersję tegoroczną.

Składniki:
1 kg łopatki
1 kg podgardla
1 kg wątroby wieprzowej
garść suszonych grzybów
3 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
1 cebula
szklanka bułki tartej
3 liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
6 ziaren czarnego pieprzu
gałka muszkatałowa
imbir
sól
pieprz
6 jajek

Łopatkę i podgardle ugotować do miękkości z grzybkami, włoszczyzną, listkami, zielem angielskim i pieprzem. wyjąć mięso i warzywa, cebulę wyrzucić. Gorącym wywarem zalać oczyszczoną wątrobę, nakryć pokrywką i odstawić na 20 minut. Mięso, warzywa i wątrobę zmielić w maszynce do mięsa. Bułkę tartą zalać gorącym wywarem. Połączyć wszystkie składniki, dodać jajka, wyrobić. Foremki do pasztetów (keksówki) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą albo wyłożyć foremki papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni, wstawić pasztet, piec godzinę do zrumienienia.
Pasztet wystudzić w formach.


Zdjęcie - Domowy pasztet świąteczny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Kurczak pieczony w piekarniku
1

Kurczak pieczony w piekarniku

Beti Beti
kruche babeczki

Satay, nie satay, ale z kurczakiem

Satay, nie satay, ale z kurcza…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Tuszonka czyli mięso w słoiku

Tuszonka czyli mięso w słoiku

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Kurczak Goa
1

Kurczak Goa

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Tajskie czerwone curry

Tajskie czerwone curry

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Fasolka szparagowa z kurczakiem, czosnkiem i orzechami pinii

Fasolka szparagowa z kurczakie…

bazylia bazylia
Kuchnia Bazylii

Przepisy z tych kategorii

Pieczone papryczki Padrón

Pieczone papryczki Padrón

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Rożki z botwinką, szpinakiem i fetą w cieście filo (Spanakopita)
1

Rożki z botwinką, szpinakiem i…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Pasta z ciecierzycy i groszku

Pasta z ciecierzycy i groszku

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Pasta z czerwonej soczewicy z suszonymi pomidorami

Pasta z czerwonej soczewicy z…

Agata Agata
Pensamientos en un plato

Caponata - bigos z bakłażana
1

Caponata - bigos z bakłażana

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Pieczona papryka w marynacie z octem balsamicznym, czosnkiem i anchois

Pieczona papryka w marynacie z…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna