Locro - zupa ziemniaczano serowa z Ekwadoru
Najpierw zobaczyłam ten przepis tu. Zapisałam na liście "do zrobienia".
W dniu, w którym miałam ugotować tą zupę, pojawiła się ona u Ireny i Andrzeja.
Mąż wrócił ze sklepu z wątróbką.
Zupa przesunęła się w kolejce.
Nie na długo.
Jest :)
Pyszna, lekko słodka zupa ziemniaczano serowa z kukurydzą i świeżym awokado.
Składniki: 1/4 szklanki oleju lub masła, pół posiekanej cebuli, 3 - 4 posiekane ząbki czosnku, 75 - 90 dag obranych i pokrojonych na kawałki ziemniaków, 4 szklanki bulionu lub wody, 1 szklanka mleka, sól i pieprz do smaku, 1 szklanka startego sera Munster, queso fresco lub mozzarelli,puszka kukurydzy,awokado.
Na oleju lub maśle przesmażyć cebulę i czosnek. Dodać ziemniaki, bulion lub wodę, mleko, sól i pieprz. Zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować aż ziemniaki zaczną się rozpadać czyli 30 - 45 minut. Pokruszyć ziemniaki tłuczkiem na mniejsze kawałki. Zdjąć z ognia. Do zupy wmieszać ser. Do zupy można dodać kukurydzę. Można też dodać razem z cebulą żółte papryczki chili - dodadzą zupie ostrości i intensywnego koloru(ja nie dodałam). Zupa często podawana jest z garnirunkiem z awokado.