Sałatka grecka

Sałatka grecka

Sałatka, w której gustujemy, niewiele różniąca się od wersji w naszym kraju popularnej. Po prostu zamiast ogórków występuje koper włoski, a w miejscu zwykłej cebuli czerwona przekolorowana na różową (pomysł Nigelli) i wychodzi jeszcze smaczniej i zabawniej.

Zdjęcie - Sałatka grecka  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sałatka grecka

1 główka sałaty (u mnie dębowa)

1-2 bulwy kopru włoskiego

2 czerwone cebule

5 dojrzałych pomidorów

spora garść oliwek

400 g owczej fety

łyżeczka suszonego oregano

sporo pieprzu

200 ml oliwy z oliwek

sok z 1-2 cytryn

1-2 łyżeczki miodu

3 ząbki czosnku

1 łyżka octu z czerwonego wina

sól

Czerwone cebule po obraniu kroję na półplasterki i wkładam do małej miseczki. Zalewam sosem zrobionym z połączenia 100 ml oliwy, octu, oregano i pieprzu. Przykrywam folią i chowam na 2 godziny do lodówki, gdzie zmienią kolor na jasnobrunatnoróżowy.

Sałatę po umyciu i osuszeniu drę na kawałki i układam w salaterce. Koper włoski kroję na cienkie plasterki i dodaję do sałaty. Dorzucam pokrojone pomidory, pokruszoną fetę, wydrylowane oliwki oraz cebule wraz z sosem.

W kubku mieszam resztę oliwy z sokiem cytryn, miodem, zmiażdzonymi ząbkami czosnku i morską solą i polewam tym sosem sałatkę. Całość mieszam.

Kategorie przepisów