Ptasie mleczko
Takie domowe ptasie mleczko jest dla mnie o niebo lepsze od kupnego.
Składniki:
2 szklanki mleka(używam koziego)
2 bite śmietany w proszku
2 galaretki(różnokolorowe)
opcjonalnie:
galaretka lub starta czekolada
biszkopty
owoce
Małą tortownicę wykładamy folią i ew. wykładamy biszkoptami.Jedną galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia.Jedną bitą śmietanę ubijamy z 1 szklanką mleka. Następnie dodajemy tężejącą galaretkę. Masę wylewamy do tortownicy. Jeśli wyłożyliście ją biszkoptami, róbcie do delikatnie i powoli, ponieważ biszkopty mogą wypłynąć na wierzch.
Kiedy pierwsza warstwa stężeje, podobnie postępujemy z drugą galaretką i bitą śmietaną. Na wierch możemy wylać tężejącą trzecią galaretkę (o innym niż poprzednie kolorze) lub przed podanie udekorować tartą czekoladą. Można również drugą warstwę obłożyć owocami i dopiero zalać galaretką.
Smacznego!