Domowa mielonka ze słoika
Taka mielonka jest dużo smaczniejsza od sklepowej i co najważniejsze o wiele zdrowsza. Najlepiej smakuje na kromce chleba posmarowanego masłem z ogórkiem kiszonym lub pomidorem i cebulą.
Składniki:
mięso wieprzowe (takie jak na kotlety mielone)
sól
pieprz
opcjonalnie:
majeranek
czosnek
Mięso zmielić, doprawić solą, pieprzem i ew majerankiem i/lub przecisnietym przez praskę czosnkiem. Nie należy przesadzać z sola, lepiej dać mniej, bo po ugotowaniu mięso będzie bardziej słone od surowego. Nałożyć do 3/4 wysokości wyparzonych słoików (niezbyt dużych, np. takich po majonezie lub dżemie) zamknąć dobrze wytartymi dokładnie nakrętkami. Mięso należy dobrze ubić łyzką w słoiku. W dużym szerokim garnku układamy słoiki z mięsem, wlewamy zimną wodę do ok. połowy wysokości słoików, przykrywamy pokrywką, doprowadzamy do wrzenia(na wolnym ogniu). Następnie gotujemy na małym ogniu ok. 1 godzinę. Studzimy w garnku. Na drugi dzień ponownie gotujemy godzinę. Ostudzone słoiki z mielonką wstawiamy do lodówki. Na dole powinna wytworzyć sia galaretka, a na górze smakowity smalczyk.
Smacznego:-)