Z myślą o świętach. Żurek.
Rok temu gdy mieszkalam we Francji, z dala od rodzinnego domu, pierwszy raz w zyciu ugotowalam zurek na Wielkanoc.
Bedac w Polsce wiele razy jadlam go przy roznych okazjach, zawsze smakowal wspaniale. Chcialam wiec przywolac ten smak w swiateczny dzien.
Na ta okolicznosc przywiozlam nawet zytnia make z Polski i na kilka dni przed Wielkanoca zabralam sie za przygotowanie zakwasu. To byl moj absolutny debiut. Zakwas przez kilka dni kisil sie w kamiennym naczyniu, w cieple domowej kuchni. Byl jasny i pachnial octem.
Bylam zdziwiona, ze sie udal, bo wiele sie naczytalam o tym, ze zakwas lubi nie wyjsc za pierwszym razem.
Recepture na zurek stworzylam sobie sama.
Wczoraj spogladajac w kalendarz spostrzeglam, ze do Wielkanocy pozostaly trzy tygodnie. Dla mnie to tylko trzy tygodnie, ktore mina w oka mgnieniu. To juz czas by pomyslec o Swietach.
Zakwas na zurek
skladniki
300 g maki zytniej razowej
4 zabki czosnku
kawalek skorki chleba razowego
500ml letniej wody
2 liscie laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
wykonanie:
Do kamiennego lub szklanego naczynia wsypujemy make, ktora zalewamy letnia, przegotowana woda i dokladnie mieszamy. Nastepnie dodajemy rozgnieciony czosnek, ziele angielskie, liscie laurowe i skorke chleba. Ponownie wszystko mieszamy.
Naczynie przykrywamy lniana sciereczka, przewiazujemy sznureczkiem i odstawiamy na 4 dni w cieple miejsce.
Po tym czasie zakwas powinien byc gotowy.
Zakwas przelewamy do butelki. W takim stanie mozemy przechowywac go w lodowce do 2 tygodni.
Zurek wielkanocny
skladniki:
peczek wloszczyzny
500ml zakwasu na zurek
300g bialej kielbasy
1 duza cebula
100g wedzonego boczku
2 liscie laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
1 lyzka majeranku
2 zabki czosnku
sol, pieprz
125 ml smietany
jajko na twardo - po 1 na osobe
750ml wody
wykonanie:
Z wloszczyzny i wody przygotowujemy wywar.
Boczek wedzony i cebulke kroimy w kostke i podsmazamy. Dodajemy do wywaru wraz z biala kielbasa, rozgniecionym czosnkiem, zielem angielskim i lisciem laurowym. Gotujemy 30 minut.
Wyciagamy kielbase, ktora kroimy w polplastry. Dodajemy zakwas i zagotowujemy.
Do zurku dodajemy ponownie kielbase, majeranek, sol, pieprz i smietane.
Podajemy z jajkiem na twardo przekrojonym na pol.
Smacznego!
Przepis zamieszczam w ramach zabawy "Kuchnia Wielkanocna" zorganizowanej przez Olge Smile.