Minestrone

Minestrone
Zdjęcie - Minestrone - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Po nocnym, wyjątkowym spotkaniu ze znajomymi długo leżymy w łóżku. Z przyjemnością leniuchujemy, jemy szybkie śniadanie i zapadamy ponownie w słodki sen.
Pochmurne letnie popołudnie sprawia, że lenistwo ogrania nas całkowicie, ale nasze brzuchy nie są, aż tak leniwe jak my i zaczynają domagać się czegoś ciepłego.
Nie chcemy jeść ciężkiego obiadu dlatego powstaje Minestrone.
Zupa, która nasyci nas, rozgrzeje i pobudzi do życia.
Jest zupą wielu smaków. Jej skład jest różny w zależności od regionu Włoch.
Podstawa tej zupy to duża ilość warzyw.

Składniki:

800 g cukinii pokrojonej w kostkę
2 ziemniaki pokrojone w kostkę
1 ziemniak wcześniej ugotowany (nie jest niezbędny)
1 cebula
1 duża marchew
1 duża czerwona papryka
1 duży pomidor sparzony i obrany ze skórki
½ łyżeczki pieprzu
½ łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka soli
1 łyżka oliwy z oliwek
1 l. wody
2 łyżki poszatkowanej natki pietruszki
1 kostka rosołowa do smaku

Przygotowanie:

Marchew obrać i pokroić w talarki. Ziemniaki pokroić w kostkę. Marchew i ziemniaki wrzucić do wywaru z kostki (0,5 l wody).
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na łyżce oliwy, kiedy cebula będzie rumiana dorzucić wcześniej ugotowanego w mundurku ziemniaka (oczywiście obranego i pokrojonego w kostkę), a na koniec połowę papryki (kostka) – wszystko dusić pod przykryciem.
Cukinię wrzucić do garnka, następnie resztę papryki (kostka). Ziemniaka, cebulę, paprykę połączyć z resztą. Dolać do garnka 0,5 l wody. Kiedy ziemniaki i cukinia będą miękkie zupa jest gotowa.
Należy jednak pamiętać, że warzywa nie mogą być rozgotowane. Mają być takie żeby wyczuć smak każdego z nich. Zupę gotuje się krótko.
Zupę przelaną do misek ozdabiam pomidorem pokrojonym na małe kawałeczki, oliwkami z pastą czosnkową i zieloną pietruszką.
Przed podaniem zupy robię w piekarniku grzanki, które doprawiam oliwą z oliwek.

Smacznego!

Kategorie przepisów