Specjał, dlatego, że ziemniaczki są delikatne, ziołowe, ze śmietanką i w kołderce. Właśnie ta kołderka z kruchego, chrupiącego ciasta, dla niektórych jest ważniejsza niż środek.
Zrobiłam troszkę nowocześniejszą wersję - kalafior pod beszamelem z 'twistem' ;-) Kalafior - piękny, zielony Romanesco. Na wierzch - warstwa słonego, aromatycznego Grana Padano. I spora szczypta gałki muszkatołowej. Jest pysznie.
Dziś mam dla Was kolejny przepis na naleśniki , ale tym razem w nietypowym wydaniu.
Połączenie uwielbianych przeze mnie naleśników ze szpinakiem , serem feta i suszonymi pomidorami tworzy fantastyczną całość , która swoim smakiem choć na chwilę przeniesie nas w okolice Toskani , gdzie takie pomidory mamy na wyciągnięcie ręki.
Gorące mleko połączone z prawdziwą czekoladą, pachnącym karmelem ciemnym cukrem muscavado i kroplą likieru. Na wierzch, opcjonalnie, kilka pianek marshmallow i … szklanka najlepszego, zimowego napoju na świecie gotowa.
Potrawkę robimy zawsze z delikatnych, białych mięs i obowiązkowo na półmisku powinna się znaleźć marchewka, zielony groszek, pory czy brokuły lub kalafior. Do warzyw nie przygotowuje się oddzielnego sosu, wystarczy ten od potrawki, podany w sosjerce.
Moskole to potrawa kuchni podhalańskiej, której spróbować można w wielu karczmach i barach przy stokach narciarskich. Pochodzi ona z czasów pierwszej wojny światowej, gdy w te rejony przybyli jeńcy rosyjscy, czyli właśnie „Moskole”.
Ziemniaczki, zmiksowane z oliwą z oliwek i ziołami, dzięki czemu nabierają aksamitnej konsystencji. Warto też wspomnieć, że oliwa jest dużo zdrowsza od tradycyjnego masełka, więc polecam puree do każdego dania głównego!
. Jasna i ciemna masa serowa wzajemnie się przeplata , a polewa czekoladowa na górze jest dopełnieniem całości. Smakuje wręcz obłędnie … i nie tylko wielbiciele serników będą zachwyceni!
Szarlotka jest tak krucha że aż sypka, a do tego zachwyca grubą warstwą jabłek. Najważniejsze w tej szarlotce jest użycie odpowiedniej odmiany jabłek!!! Muszą być to odmiany szarlotkowe jak : w UK: Cox, Russet, Golden Delicious a w Polsce szara reneta czy koksa. Jabłka muszą być z tych szarlotkowych -twardych odmian, żeby w czasie pieczenia nie rozpadły się, ale zachowały ładny kształt.
Smažený sýr (inaczej smažák) to klasyka kuchni czeskiej i słowackiej, która nawet w Polsce stała się tak popularna, że można zjeść ją w knajpach od gór aż po morze ;) Jest to jedna z niewielu czeskich potraw jarskich.
Jest wyjątkowy - nietypowy z uwagi na dodatek tartej marchewki, poza tym bardzo delikatny i puszysty. Można go zatem nazwać podwójnie lekkim - dosłownie i w przenośni, bo oprócz takiej konsystencji jest też niezbyt (choć wystarczająco) słodki i raczej niskokaloryczny.
Mięciutkie, delikatne smaczne i zdrowe - tak najkrócej można opisać muffinki.
Śmiało można je polecić dzieciom na śniadanie, bo zawartość jogurtu i banana to siła i zastrzyk zdrowia.
Smalczykowe paluchy, to domowa przegryzka, łatwa, szybka i przede wszystkim smaczna. Doskonale sprawdza się jako dodatek do czystych lub kremowych zup, nie wspominając o piwie. (...) Upieczone paluchy są chrupiące ,aromatyczne o ciekawym wyrazistym smaku. Zawartość ziół ogrodowych w smalczyku zwalnia nas całkowicie z dodawania jakichkolwiek przypraw.