Postanowiłam wykorzystać ten pyszny ser do dzisiejszej sałatki. Mimo,że polecam sałatkę to głównym składnikiem nadającym jej smaku są chrupiące grzanki z cheddarem.
Ziemniaki duchesse pochodzą z kuchni francuskiej, a w Polsce spotkać je można także pod nazwami ziemniaki księżniczki, ziemniaki księżnej lub po prostu dufinki – i ta ostatnia nazwa wydaje mi się najbardziej urocza :) Zapieczone rozetki to naprawdę fajny sposób na eleganckie podanie ziemniaków w trochę mniej tradycyjnej, za to odświętnej wersji.
Taka mała rzecz, a cieszy:) Syn nie mógł nam wybaczyć, że śliwki nie są dla dzieci :( Ale cel był jeden - upominki dla pełnoletnich współpracowników :).
Dziś przedstawiam przepis na soczystego i rozpływającego się w ustach pieczonego kurczaka w stylu orientalnym. Marynowany w aromatycznym jogurcie z kminem, kolendrą i kardamonem, zyskuje na smaku i aromacie. Danie to jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, idealne na weekendowy obiad.
Nie jestem niestety jakąś wielką fanką kaszy jaglanej, ale te placuszki smakowały mi ogromnie. Są po prostu przepyszne, a z prażonymi jabłkami to już w ogóle niebo w gębie ;) Na dodatek są meeega sycące.
Musicie spróbować! Mięso jest miękkie, a jednocześnie z wierzchu lekko chrupiące, bardzo aromatyczne i mistrzowsko doprawione. Słodko-słone połączenie znów się sprawdza.
Ciasto orzechowe z kremem budyniowym najlepszy ciasto orzechowiec jaki jadłam! (...) Pyszny krem, cudownie chrupiące orzechy – po prostu niebo w gębie! Ciasto jest rewelacyjne więc spróbujcie koniecznie!
Potrawę przygotowuje się z polędwicy wołowej, ale możemy tez eksperymentować z innymi rodzajami mięsa. Jednak prawdziwy Boeuf Stroganow powinien być przyrządzany właśnie z polędwicy wołowej.
Nie miałam pojęcia, że połączenie sprite'a z sokiem ananasowym jest takie pyszne :) A jeżeli dodamy do tego kokosową nutę w postaci malibu, wyjdzie najsmaczniejszy drink, który piłam w ostatnim czasie :) bardzo polecam!