Smažený sýr s tatarskou omáčkou

Smažený sýr s tatarskou omáčkou

Smažený sýr (inaczej smažák) to klasyka kuchni czeskiej i słowackiej, która nawet w Polsce stała się tak popularna, że można zjeść ją w knajpach od gór aż po morze ;) Jest to jedna z niewielu czeskich potraw jarskich. Nie ma co, wegetarianie nie mają w Czechach łatwo ;)
Smażony ser jest pyszny, sycący i ma jakieś trzy miliony kalorii, zwłaszcza, że podawany jest prawie zawsze w towarzystwie hranolek, czyli frytek, a często również z tatarskou omáčkou . W Czechach najpopularniejszy do smażenia jest ser edamski, a potrójna panierka – tzw. trojobal– chroni zawartość kotleta przed wycieknięciem.

Zdjęcie - Smažený sýr s tatarskou omáčkou - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
SMAŻONY SER Z SOSEM TATARSKIM
(2 porcje)
2 grube plastry sera (najlepiej edamskiego),
słodka lub ostra papryka w proszku,
1 łyżeczka mąki,
jajko,
bułka tarta,
olej do smażenia,
1 łyżka majonezu,
2 łyżki śmietany,
2 średnie ogórki konserwowe,
sól i pieprz,
+ frytki do podania

Ser oprószyć papryką, następnie obtoczyć najpierw w mące, potem w roztrzepanym jajku, a na koniec w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i na dość dużym ogniu usmażyć z obu stron serowe kotlety, aż będą złociste.
Ogórki bardzo drobno posiekać i połączyć z majonezem i śmietaną. Doprawić sos solą i pieprzem.
Usmażony ser podawać z frytkami i sosem.


Zdjęcie - Smažený sýr s tatarskou omáčkou - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów