Kalafior pod beszamelem

Kalafior pod beszamelem

Zdjęcie - Kalafior pod beszamelem. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Warzywa pod beszamelem często robiła moja Mama :) K a l a f i o r właśnie - najczęściej, czasem brokuł, czasem cukinię. Czasem warzywny mix. Zapieczone z grubą warstwą sera na wierzchu.
Ja zrobiłam troszkę nowocześniejszą wersję - kalafior pod beszamelem z 'twistem' ;-) Kalafior - piękny, zielony Romanesco. Na wierzch - warstwa słonego, aromatycznego Grana Padano. I spora szczypta gałki muszkatołowej. Jest pysznie.
Robiłam to danie tylko dla siebie, a mój kalafior był naprawdę malutki. Zwróćcie uwagę, żeby co najmniej podwoić podane składniki, żeby dwie osoby się najadły.
Bardzo polecam, również ze zwykłym, białym kalafiorem :)


* * *


Kalafior pod beszamelem.
/porcja dla jednej osoby/
1 mały kalafior /u mnie piękny Romanesco/, sól i świeżo mielony pieprz, do smaku, 1 szklanka mleka, 1 łyżka masła, 1 łyżka mąki, szczypta mielonej gałki muszkatołowej, kawałek startego sera typu Parmezan /u mnie Grana Padano/

Kalafior dzielimy na różyczki, układamy w żaroodpornym naczyniu.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C.
W garnuszku przygotowujemy beszamel. Na małym ogniu roztapiamy łyżkę mała, dodajemy mąką i energicznie mieszamy trzepaczką balonową aż składniki się połączą. Cały czas mieszając, dodajemy stopniowo mleko, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, zagotowujemy (uwaga! Cały czas mieszamy sos! )
Gotowym beszamelem zalewamy kalafiora, wierzch posypujemy parmezanem.
Zapiekamy przez ok 15 - 20 min.


Smacznego!

Kategorie przepisów