Sernik – zebra
- SKŁADNIKI:
- MASA SEROWA:
- ser biały 2krotnie mielony - 500 g
- sok cytrynowy - 3 łyżki
- cukier - 3/4 szkl
- jajko - 2 szt
- CIEMNA MASA :
- czekolada gorzka - 2 szt
- masło - 200 g
- jajko - 3 szt
- cukier - 1 szkl
- mąka pszenna - 1 szkl
- POLEWA:
- czekolada mleczna - 50 g
- masło - 50 g
- Jak wiecie mam w domu wielką fankę wszelkiego rodzaju SERNIKÓW , dlatego o serniki jestem proszona najczęściej.
Był już SERNIK PUSZYSTY Z KARMELEM
SERNIK ŚMIETANKOWY Z CZEREŚNIAMI
a ostatnio taki Z MAKIEM
Wszystkie smakowały równie wyśmienicie! Dziś mam dla Was kolejny przepis na sernik! Tym razem wersja dwukolorowa przypominająca znane i lubiane CIASTO ZEBRA. Jasna i ciemna masa serowa wzajemnie się przeplata , a polewa czekoladowa na górze jest dopełnieniem całości. Smakuje wręcz obłędnie … i nie tylko wielbiciele serników będą zachwyceni!
Spróbujcie!
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
MASA SEROWA:
Ser biały mielony ubijamy z sokiem cytrynowym , cukrem i jajkami do uzyskania gładkiej masy.
CIEMNA MASA:
Połamaną gorzką czekoladę i masło wkładamy do garnka , rozpuszczamy cały czas mieszając.
W misce ubijamy całe jajka z cukrem na puszystą masę.
Dodajemy rozpuszczoną czekoladę i dokładnie mieszamy.
Wsypujemy mąkę cały czas mieszając do całkowitego połączenia składników.
CAŁOŚĆ:
Tortownicę (22cm) wykładamy papierem do pieczenia i na środek dna wlewamy na przemian po 3 łyżki ciemnej masy i masy serowej i sera , aż do momentu wykończenia mas.
Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 40 – 45 minut.
Zostawiamy do całkowitego ostudzenia.
Czekoladę z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej i oblewamy ciasto delikatnie rozprowadzając po całości.
Smacznego!