Roladki szpinakowe z fetą i suszonymi pomidorami
- SKŁADNIKI :
- * mąka pszenna – 1 szk
- * mleko – 350 ml
- * jajko L – 1 szt
- * sól – 1 szczypta
- * proszek do pieczenia – 1 szczypta
- * szpinak ( może być mrożony ) – 100 g
- * czosnek – 2 ząbki
- * olej – 50 ml
- DODATKOWO:
- * ser feta – 200 g
- * suszone pomidory – 5 szt
- * pieprz – 1 szczypta
- * chili – 1 szczypta
Dziś mam dla Was kolejny przepis na naleśniki , ale tym razem w nietypowym wydaniu.
Połączenie uwielbianych przeze mnie naleśników ze szpinakiem , serem feta i suszonymi pomidorami tworzy fantastyczną całość , która swoim smakiem choć na chwilę przeniesie nas w okolice Toskani , gdzie takie pomidory mamy na wyciągnięcie ręki.
Dodatek czosnku i ostrych przypraw nadaje charakteru całości i sprawia , że z przyjemnością sięgniemy po dokładkę.
Ps. Przy okazji jest to świetny sposób , by wszystkich niejadków szpinaku przekonać , że nie taki diabeł straszny jak go malują.
Ja szpinak uwielbiam!
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :
NALEŚNIKI :
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju .
Dodajemy drobno posiekany czosnek , chwilę przesmażamy.
Dodajemy oczyszczony wcześniej i posiekany szpinak ( jeśli korzystamy z mrożonego musimy go wcześniej rozmrozić ) , odrobinę soli i przesmażamy kilka minut.
W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
Dodajemy mleko , roztrzepane jajko oraz lekko przestudzony szpinak.
Wlewamy resztę oleju i wszystko razem bardzo dokładnie mieszamy ( miksujemy ).
Smażymy duże naleśniki na natłuszczonej patelni.
Odkładamy w ciepłe miejsce.
FARSZ:
Suszone pomidory drobno siekamy.
Dodajemy ser feta oraz przyprawy i wszystko razem dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji pasty.
CAŁOŚC:
Serowy farszem smarujemy nasze naleśniki po całości , zwijamy rulony.
Każdy rozcinamy na 3 kawałki tworząc roladki.
Zajadamy!
Smacznego!