Aksamitne puree ziemniaczane z ziołami i oliwą z oliwek/Olive oil mashed potatoes with herbs
Dziś przedstawiam przepis na puree, które jest doskonałą alternatywę dla tradycyjnych tłuczonych ziemniaków, a są tak samo łatwe w wykonaniu. Ziemniaczki, zmiksowane z oliwą z oliwek i ziołami, dzięki czemu nabierają aksamitnej konsystencji. Warto też wspomnieć, że oliwa jest dużo zdrowsza od tradycyjnego masełka, więc polecam puree do każdego dania głównego!
Scroll down for recipe in English
Aksamitne puree ziemniaczane z ziołami i oliwą z oliwek
(4-6 porcji)
Składniki:
- 450 g średnich ziemniaków, pokrojonych w ćwiartki
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek extra virgin
- 2 łyżeczki soli, plus więcej do doprawienia
- 1 łyżka drobno posiekanych świeżych ziół (pietruszka, bazylia i rozmaryn)
- pieprz do doprawienia
Przygotowanie:
- Włóż ziemniaki do większego garnka, zalej zimną wodą, wsyp sól i gotuj do miękkości, ok. 15-20 minut.Gdy są już miękkie, odcedź je i przełóż do pojemnika blendera (w blenderze uzyskamy najlepszy, aksamitny efekt, ale można też ugnieść ziemniaki w sposób tradycyjny).
- Miksując dolewaj oliwę, aż uzyskamy oczekiwaną, aksamitną konsystencję. Następnie przełóż puree do miski i wmieszaj zioła. Dopraw solą i pieprzem do smaku i podawaj ciepłe.
Smacznego!
English version
Olive Oil Mashed Potatoes with Herbs
(4-6 servings)
Ingredients:
- 450 g potatoes, quartered
- 1/3 cup extra virgin olive oil
- 2 teaspoons salt, plus more to taste
- 1 tablespoon finely minced fresh herbs (parsley, basil or rosemary)
- 1/2 teaspoon pepper, to taste
Preparation:
- Add potatoes, cold water and salt into a pot. Boil until tender, about 15-20 minutes. Drain and place hot potatoes in a blender or food processor.
- Slowly pour oil in while the blades turn and whip until desired consistency. Place into a serving bowl and stir in fresh herbs and salt and pepper to taste. Serve warm.
Enjoy!
Drukuj danie wegetariańskie, dodatek do dania głównego, obiad, ziemniaki, zioła