Ziemniaczany specjał

Ziemniaczany specjał


Christopher potatoes.
Zdjęcie - Ziemniaczany specjał. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Specjał, dlatego, że ziemniaczki są delikatne, ziołowe, ze śmietanką i w kołderce. Właśnie ta kołderka z kruchego, chrupiącego ciasta, dla niektórych jest ważniejsza niż środek.
Składniki.
Zdjęcie - Ziemniaczany specjał. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

1 kg ziemniaków, 1 pęczek świeżych ziół, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 50g masła, 100 ml śmietana kremówka 36%, 
Ciasto.
30 dag mąki, 15 dag masła, 1 jajo, 1 żółtko, sól szczypta, 1 łyżeczka sezamu czarnego

Wszystkie składniki ciasta zagnieść i włożyć do lodówki na 1 h. Następnie z części ciasta formujemy wałeczki, spirale, warkoczyki lub inne ozdoby, a resztą wylepiamy dno i boki naczynia do zapiekania o średnicy do 20cm.Brzegi ciasta muszą wystawać sporo poza rant naczynia ,abyśmy mogli założyć je środka. Obrane ziemniaki gotować 15 min, przestudzić i pokroić w plasterki . Układać je warstwami na cieście, posypując solą, pieprzem, gałką muszkatołową ,posiekanymi ziołami i rozpuszczonym masłem. Zalepić ciasto na górze .Wokół rantu ułożyć ozdobny warkoczyk. Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać sezamem. Pośrodku potrawy robimy otwór wkładając małe, metalowe lub porcelanowe kółko. Piec 1 h w temp.180stop.
Przed podaniem wyjąć "kominek" i do otworu wlać śmietanę.

Kategorie przepisów