Ciąg dalszy opróżniania zamrażalnika. Myślałam, że żurawina już dawno mi się skończyła a tu okazało się, że mam jeszcze 2 woreczki. Zima to też sezon cytrusowy a moim chyba ulubionym ze względu na aromat owocem cytrusowym jest limonka. Oczywiście do wypieków, nie do jedzenia. Uwielbiam smak skórki limonki, tę lekką nutę goryczki, która różni ją od cytryny. Dlatego postanowiłam połączyć te dwa składniki w cieście.
Kiedy Tomek się dowiedział, że kupiłam kilka filetów rybki od razu zarządził entuzjastycznie, że chce rybę z papryką i pomidorami. Co więcej miał mi nawet pokazać przepis, który kiedyś tam znalazł i spodobał mu się...
Dzisiaj nie było rosołu. A jeszcze wczoraj napisałam gdzieś że niedziela bez rosołu to nie niedziela. Okazuje się jednak, że można przeżyć bo zupa pieczarkowa jest doskonałym zastępstwem. Zaostrzyłam jej smak ostrym smakiem gorgonzoli i podałam z grzankami czosnkowymi.
Tym razem troszkę pokombinowałam i na warstwę chrupiącego ciasta położyłam biały ser i brzoskwinie. Bez użycia miksera i wałkowania. Pobrudzona jedna miska i deser ląduje na stole!
Labneh to przepyszny serek, który powstaje po odsączeniu jogurtu naturalnego. Jest bardzo popularny na Bliskim Wschodzie oraz kuchniach krajów basenu Morza Śródziemnego. Podaje się go z różnymi dodatkami zarówno w wersji słonej jak i słodkiej.
Sernik jest raczej ciężki - robiony na polskim twarogu, który sama zmieliłam. Zwarty, sycący. Wcale nie tak słodki, a chyba pierwszy raz w życiu zwiększyłam ilość cukru w stosunku do oryginalnego przepisu. Wlałam też więcej kawy, i uważam, że to dobry pomysł - sernik nadal jest bardziej cappuccino niż kawowy, ale smak jest na tyle wyraźny, że nie można pomylić go z niczym innym.
Koniec karnawału. Czas, kiedy wprost nie wypada nie usmażyć czegoś słodkiego. Te małe kuleczki zupełnie mnie uwiodły. Najlepsze są oczywiście świeżo przygotowane, ale i później niczego im nie brakuje ;)
Ten przepis należy do gatunku klasyki. Możemy go modyfikować według własnychupodobań. Ja użyłam pieczarek ale można je zastąpić innymi grzybami np.kurkami. Makaron również można zastosować inny, dlatego w spisie składników nienarzucam jego rodzaju.
Makaron z kurczakiem podany w sosie z sera z niebieską pleśnią. Danie, które może nie powala walorami estetycznymi, ale w pełni nadrabia to smakiem. Jeśli lubicie niebieski ser pleśniowy - ja ostatnio niepoprawnie się nim zajadam bez umiaru - to ten szybki i prosty pomysł na obiad, będzie dla Was idealny i niejednokrotnie będziecie do niego wracać.
Schab z pończochy, oj, to przepis który na stałe wejdzie do naszego domowego menu . O schabie usłyszałam o znajomej, a ostatnio przypomniała mi tu w komentarzach. Wszystko zrobiłam wg jej wskazówek i .. zakochaliśmy się rodzinnie
W ramach zabawy “Kujawski ze Smakiem”, pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem postanowiłam przygotować wariację z klasycznym pieczywem bułgarskim w roli głównej. Podstawowy przepis bardzo mi smakował ale po dodaniu czosnku przepis zdecydowanie zyskał.
Przy okazji robienia trufli tiramisu zmajstrowałam także kontrastowe, białe. W smaku migdałowe, z delikatną bananową nutą. Słodkie i rozpływające się w ustach. Przepyszne.