Panierowana ryba w papryce i pomidorach
Kiedy Tomek się dowiedział, że kupiłam kilka filetów rybki od razu zarządził entuzjastycznie, że chce rybę z papryką i pomidorami. Co więcej miał mi nawet pokazać przepis, który kiedyś tam znalazł i spodobał mu się. Wow! To już coś. Przeważnie sama musiałam kombinować przepisy tak, aby mój narzeczony był zadowolony. Oczywiście przepisu nie znalazł i zostawił mnie tylko z tą "rybą w papryce i pomidorach". Moje analizy automatycznie nakierowały się na rybę po grecku. I już miałam przepis w głowie:D Może i Wy z niego skorzystacie.
Jak to dobrze, że na dworze coraz cieplej. I że już po odwilży.
Składniki: (4-6 porcji)
- 700 g fileta z białej ryby (u mnie morszuk)
- 3 czerwone papryki
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 2 duże cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 duże marchewki
- 2-3 jajka
- odrobina mleka
- bułka tarta
- sól, pieprz
- olej do smażenia
I co dalej?:
Filety rozmroź i podziel na mniejsze kawałki. Każdy kawałek obsyp solą i pieprzem. Jajka rozkłóć wraz z niewielką ilością mleka. Każdy kawałek ryby zamocz w jajku, a następnie obsyp dokładnie bułką tartą. Tak zapanierowaną rybę usmaż na mocno rozgrzanym oleju, aż będzie złocista. Gotową rybę połóż na ręcznikach papierowych, aby wchłonęły nadmiar tłuszczu.
Marchewkę, cebulę i czosnek obierz. Marchew zetrzyj na tarce, cebulę pokrój w półplasterki, a czosnek posiekaj drobno. Paprykę dokładnie umyj i usuń gniazda nasienne. Pokrój ją w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Podsmaż na niej przez 2 minuty cebulę i czosnek. Cebula powinna się zeszklić. Nie może zbrązowieć. Po tym czasie dodaj paprykę i marchewkę. Podsmażaj, aż papryka wyraźnie zmięknie. Następnie dodaj pomidory z puszki. Podsmażaj całość na średnim ogniu, aż sos z pomidorów zagotuje się. Masę warzywną możesz doprawić solą i pieprzem.
Na dno naczynia do zapiekania wyłóż połowę masy warzywnej. Następnie ułóż rybę i przykryj całość pozostałymi warzywami. Całość zapiekaj 15 minut w temperaturze 180 st. C.
Potrawę można jeść solo lub podać z ryżem.