Makaron z pieczarkami w sosie śmietanowo pietruszkowym
Ten przepis należy do gatunku klasyki. Możemy go modyfikować według własnych
upodobań. Ja użyłam pieczarek ale można je zastąpić innymi grzybami np.
kurkami. Makaron również można zastosować inny, dlatego w spisie składników nie
narzucam jego rodzaju. Sos jest kremowy w smaku, delikatnie winny. Aromatu
całości nadaje oczywiście pietruszka. Polecam takie danie na szybki obiad lub
kolację.
Ilość porcji – 4
Czas wykonania – 20 min.
Stopień trudności – łatwy
Składniki:
- 200 g makaronu
- 200 g pieczarek
- 1 pęczek posiekanej pietruszki
- 1 ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę
- ½ szklanki śmietany 18 %
- ¼ szklanki białego wina
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób wykonania:
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg wskazań producenta a w tym czasie:
- na oliwę wrzucamy czosnek i ¾ posiekanej pietruszki (resztę zostawiamy do
posypania potrawy), podsmażamy chwilkę, - dodajemy pieczarki, podsmażamy lekko, dodajemy wino,
- kiedy wino odparuje wlewamy śmietanę i dodajemy dwie łyżki wody, w której gotował się makaron, doprawiamy solą i pieprzem,
- ugotowany i odcedzony makaron przekładamy do sosu i delikatnie mieszamy, wykładamy na talerze i posypujemy natką pietruszki.
Inne propozycje:
Fettuccine paglia e fieno z winnym porem i kurkami
Makaron z cukinią i wędzonym kurczakiem
Penne ze szpinakiem i serem pleśniowym