Makaron z pieczarkami w sosie śmietanowo pietruszkowym

Makaron z pieczarkami w sosie śmietanowo pietruszkowym

Ten przepis należy do gatunku klasyki. Możemy go modyfikować według własnych
upodobań. Ja użyłam pieczarek ale można je zastąpić innymi grzybami np.
kurkami. Makaron również można zastosować inny, dlatego w spisie składników nie
narzucam jego rodzaju. Sos jest kremowy w smaku, delikatnie winny. Aromatu
całości nadaje oczywiście pietruszka. Polecam takie danie na szybki obiad lub
kolację.

 

Zdjęcie - Makaron z pieczarkami w sosie śmietanowo pietruszkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Ilość porcji –  4

Czas wykonania –  20 min.

Stopień trudności –  łatwy

 

Składniki:

  • 200 g makaronu
  • 200 g pieczarek
  • 1 pęczek posiekanej pietruszki
  • 1 ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę
  • ½ szklanki śmietany 18 %
  • ¼ szklanki białego wina
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

 

Sposób wykonania:

  1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg wskazań producenta a w tym czasie:
  2. na oliwę wrzucamy czosnek i ¾ posiekanej pietruszki (resztę zostawiamy do
    posypania potrawy), podsmażamy chwilkę,
  3. dodajemy pieczarki, podsmażamy lekko, dodajemy wino,
  4. kiedy wino odparuje wlewamy śmietanę i dodajemy dwie łyżki wody, w której gotował się makaron, doprawiamy solą i pieprzem,
  5. ugotowany i odcedzony makaron przekładamy do sosu i delikatnie mieszamy, wykładamy na talerze i posypujemy natką pietruszki.



Inne propozycje:

Zdjęcie - Makaron z pieczarkami w sosie śmietanowo pietruszkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami           Fettuccine paglia e fieno z winnym porem i kurkami

Zdjęcie - Makaron z pieczarkami w sosie śmietanowo pietruszkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami    Makaron z cukinią i wędzonym kurczakiem

Zdjęcie - Makaron z pieczarkami w sosie śmietanowo pietruszkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami   Penne ze szpinakiem i serem pleśniowym





Kategorie przepisów